Обществено обсъждане на доклада по ОВОС за тунела под връх Шипка се проведе в Казанлък

STZAGORA.NET

Острите завои на прохода "Шипка" ще останат в миналото, когато бъде построен тунелът под едноименния връх. Снимка: sbonkov.blogspot.com

Днес в сградата на Община Казанлък се проведе обществено обсъждане на доклада по ОВОС и оценката за съвместимост на инвестиционно предложение за изграждане на Път ІІІ-5004 „Обход на град Габрово от км 0+000 до км 30+637,48 с тунел под връх Шипка”. Обсъждането е част от процедурата по ОВОС.

На обсъждането бяха представени докладът по ОВОС и оценката за съвместимост, в които се разглежда влиянието на инвестиционното предложение върху компонентите на околната среда и се оценява здравният риск върху засегнатото население.

Инвестиционното предложение обхваща обходния път на град Габрово и тунела под връх Шипка, но не се разглежда трасето след гр.Шипка и включване на пътя към другите главни пътища на територията на общината.
По време на дискусиите Белчо Милев от Казанлък предложи в проекта да се включи изграждане на паркинг в района на третия километър от гр.Шипка по посока Габрово – мястото, откъдето ще започне новият път и съответно тунелът. Според г-н Милев това ще даде възможност за ползване на съществуващия път до връх Шипка като трасе за автомобилни състезания от национален и европейски мащаб. Предложението бе прието със забележката, че трябва да бъде внесено официално в Национална агенция „Пътна инфраструктура”.

Гражданите, които не са успели да присъстват на общественото обсъждане, е добре да знаят, че предложения и искания за допълваща инфраструктура могат да бъдат внасяни в НАПИ преди изготвяне на идейния проект, напомнят от пресцентъра на община Казанлък.

Като цяло инвестиционното предложение и докладите по ОВОС и ОС бяха приети без възражения.
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн