Оставиха в ареста казанлъшка група дедесари

STZAGORA.NET
Състав на Окръжен съд – Стара Загора, остави днес постоянно в ареста двама казанлъчани – 51-годишния Стефан Николов и 48-годишния Митко Матанов (48), и Пейчо Едрев от Шипка, арестувани в края на миналата седмица за източване на ДДС. Мотивите на съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение са, че съществува реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат ново престъпление. Четвъртият задържан Пламен Петков от Варна бе освободен от ареста, след като се съгласил да сътрудничи за разследването, и най-вероятно ще бъде разпитан като свидетел на прокуратурата по делото.

Престъпната казанлъшка група, източвала ДДС, беше разбита в петък от сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР – Стара Загора, и РУП – Казанлък, под ръководството на Окръжна прокуратура. В домове, офиси и счетоводни къщи са намерени и иззети първични счетоводни документи, компютърни конфигурации и печати на фирми. По информация на пресцентъра на ОДМВР механизмите за източване на ДДС са основно два: чрез фиктивни вътрешнообщностни доставки (т. нар. доставки в рамките на страните на Европейския съюз) и чрез създаване на ДДС-вериги от кухи фирми, регистрирани в повечето случаи на лица от малцинствени общности, за формиране на фиктивни обороти.

Казанлъшката ДДС-група действала от две-три години и се предполага, че по престъпните схеми са издавани документи за милиони левове за фиктивна търговия с цимент.
Пейчо Едрев се занимава с отглеждане на лавандула, притежава около стотина декара с етеричномаслената култура, коментираха негови съграждани от Шипка, които не крият учудването си, че е участвал в престъпната група.

Жанета ДЕЯНОВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн