Вакъфски имот разцепи мюсюлманите в Стара Загора

STZAGORA.NET
Ръководството на Мюсюлманско джамийско настоятелство, Стара Загора, водено от общинския съветник Юсни Ибрям, потърси съдействието на “Старозагорски новини” за прекратяване на незаконно получаване на наема от техен имот от “самозван мюфтия”.

“Искам да защитя интересите на мюсюлманите от Община Стара Загора – каза Юсни Ибрям, общински съветник втори мандат, избран от Движението за права и свободи. – Преди 4-5 години дадохме вакъфски имот под наем, като с придобитите средства от 400 лева месечно помагахме на бедните хора при погребение на близките им. Имотът се намира в абсолютния градски център, на пазара, на ул. “Безименна” Nо 1.

От близо една година там обаче се е самонастанило ново джамийско ръководство, което е нелегитимно. Така нареченият мюфтия прибира наема и не иска да се помага за погребенията, а това е крайно необходима социална подкрепа.

Фаик Мехмед Мустафа

Легитимното ръководство е регистрирано в Община Стара Загора с председател хаджи Фаик Мехмед Мустафа и Атанас Асенов Атанасов – секретар-касиер. Чрез вашия вестник искаме да доведем до знанието на всички мюсюлмани как тези пари буквално се крадат. Ние искаме да спрем кражбата на тези пари! Тази наша тревога да стигне до районно и главно мюфтийство!”

Ръководството на мюфтийското настоятелство представи всички документи, удостоверяващи правото им на ползване или даване под наем на имота, издадени преди пет години от Висшия мюсюлмански духовен съвет с председател Недим Генджев.

Обвиненият в “самонастаняване и присвояване на наема” от вакъфския имот е заместник-районният мюфтия на Хасково Дурхан Хасан. Той обясни, че има правомощията на Висшия мюсюлмански духовен съвет на Мустафа Хаджи, избран законно на Национална конференция и регистриран в Софийски градски съд. Според него легитимното местно мюфтийско настоятелство има председател Михаил Антонов Митков и секретар Михаил Стефанов Димитров. Той е напълно убеден, че съвсем правомерно взема наема от вакъфския имот и го използва в името на живота и здравето на мюсюлманите. Дурхан Хасан обясни, че в квартал “Лозенец” мюсюлманското общество, което подкрепя Мустафа Хаджи, е над 1000 човека, тъй като на Байрам се събирали над 150 мъже.

Тъй като в момента се обжалват делата кой да е главен мюфтия в България, Община Стара Загора основателно не вписва в регистъра на вероизповеданията мюсюлманското джамийско настоятелство на Дурхан Хасан. Той заяви, че “ако някой спори за собствеността на имота, да се отнесе към съдебните власти”.

Росица РАНЧЕВА
-vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн