Заради липсата на яснота РК на БЛС в Стара Загора изчаква със становище за сливането на двете болници

Д-р Георги Бакоев

STZAGORA.NET
“На редовно заседание, проведено на 2 февруари т.г., Управителният съвет на Българския лекарски съюз в Стара Загора взе решение, че ще излезе с окончателно становище след запознаване с точните параметри, правила и срокове за сливането на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” и Университетска болница, и писмени гаранции от всички отговорни институции за протичането на този процес. Трябва да се мисли и за интересите на болните, които искат да получават висококвалифицирана помощ.” Това съобщи пред медията ни д-р Георги Бакоев – председател на РК на БЛС.

Засега параметрите за сливането на двете здравни заведения са табу за медиците от МБАЛ “Киркович”. Има само устни уверения, че те ще запазят работните си места, но и откровения, че броят на леглата в двете здравни заведения ще бъде оптимизиран (тоест намален), ако сливането стане факт.

За разлика от предходния здравен министър Анна-Мария Борисова, настоящият министър Стефан Константинов дори не е отворил и дума, че в Стара Загора ще се инвестират милиони левове за превръщането на евентуалното обединено здравно заведение в модерна европейска болница. Към днешна дата има само нагласа на определени среди, че сливането е неизбежно. Но и те не внасят яснота какви ще са ползите или вредите за Стара Загора и областта.

Припомняме, че в петък се състоя разширено заседание на Медицинския съвет на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, по време на което бе подписана декларация от почти всички началници на отделения. В нея медиците заявяват, че са против всяка форма на обединение на двете болници. Те смятат, че това ще доведе до излишни социални катаклизми и влошаване здравното обслужване на населението. Подписката под декларацията за всички заети в МБАЛ “Киркович” трябва да приключи до утре.

(СН)
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн