Наказаха пътноподдържаща фирма за несвършена работа в общини Братя Даскалови и Чирпан

STZAGORA.NET

Старозагорска област бе една от малкото в страната, които като цяло се справиха със сериозното зимно предизвикателство, отчете областният управител Недялко Недялков


Пътноподдържащата фирма-подизпълнител “Пътстрой” е отнесла парична санкция в размер на 3900 лева, наложена й от директора на Областното пътно управление Петър Николов за несправяне със задълженията й по почистване от снега на пътищата от републиканската пътна мрежа в общините Братя Даскалови и Чирпан. Фирмата не е изкарала необходимия брой машини за справяне с трудната ситуация в дните след обилния снеговалеж и с това е затруднила нормалния трафик в двете общини. Работата й ще бъде подложена на специално наблюдение до края на зимата. Това стана ясно след проведеното днес заседание на Областния съвет по сигурността в Стара Загора, свикано от областния управител Недялко Недялков.


Отлично са се справили със задълженията си другите две пътноподдържащи фирми – “Пи Ес Ай” и “SBS”, които са се справили със задълженията си в техните зони на отговорност – старопланинските проходи, които останаха отворени за преминаване при зимни условия. За пръв път тази зима като паркинг с голям капацитет е използвано и летището на Стара Загора за отклоняване и престой на тежките автомобили по време на почистване на пътната мрежа.


Добри думи на съвещанието бяха казани и за работата на “EVN България”, Спешния център, Втора Тунджанска бригада, Мрежов енергиен район и “ВиК”, както и за редица граждански организации, които са помогнали за овладяване на тежката зимна ситуация с високопроходима техника. Отчетено беше и съдействието на кмета на Мъглиж Господин Господинов, чиито навременни действия са допринесли за благополучното евакуиране на закъсали в снегонавявянията граждани.


Вбъдеще ще бъдат взети мерки за още по-добра координация с кметовете на населени места, разположени вблизост до опасните пътни отсечки. Областното пътно управление ще състави и използва карта с най-усложнените участъци от пътната мрежа.

Ще бъдат взети мерки за намаляване на снегонавяванията, особено по най-невралгичната отсечка между Мъглиж и Гурково, включително и с лесозащитни мероприятия, за които ще бъде потърсено съдействието на Регионалната дирекция по горите.

Като цяло оценката на областния управител за овладяването на тежката зимна ситуация в региона е положителна. “Бяхме една от малкото области, които се справиха със сериозното предизвикателства”, отбеляза Недялко Недялков.

* * *

Днес Областният управител Недялко Недялков проведе заседание с членовете на Областния съвет по сигурността, Кризисния щаб и кметове на общини, на което се направи анализ за действията на длъжностите лица от Щаба и екипите на Единната спасителна система за преодоляване на кризисните ситуации в област Стара Загора при влошената зимна обстановка на 26 и 27 януари, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Участниците в заседанието приеха анализа, който констатира, че екипите на Единната спасителна система са добре натренирани и имат опит за своевременно реагиране при критични ситуации. Пътните патрули от сектор „Пътна полиция” и група „Престъпления по пътищата” към ОД на МВР Стара Загора, въпреки изключително трудните зимни условия, са направили всичко възможно за пренасочване на движението в проблемните участъци от пътя по други обходни маршрути. Служителите от фирмите за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа „Пи Си АЙ” и „Ес Ви Ес” са положили много усилия за почистване на пътищата в тяхната зона за отговорност. Слабата организация на работа на подизпълнителя към „Пътстрой” при почистването на Републиканската пътна мрежа в района на община Братя Даскалови и община Чирпан и недостатъчната снегопочистваща техника е довело до създаване на предпоставки за възникване на критични ситуации в тези общини, за което на фирмата е наложена парична санкция. Положителна оценка бе дадена и на аварийните екипи на EVN, Мрежов енергиен район, и ВиК, които в най-кратък срок са отстранявали повредите.
-vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн