В Давос заговориха за капитален ремонт на капитализма, преповтаряйки тезите на проф. Бенжамен Варон

STZAGORA.NET
Категория: Публикации в руските медии
inoСМИ.Ru” 29.01.2012 г.
Оригиналното заглавие: Couldn’t Make Davos This Year? Here Are the 5 Things Everyone’s Talking About
Източник: “Time”, САЩ, Джим Фредерик

Темите и метафорите се сипят по-бързо от снега тук, в Давос, където веднъж годишно се събират няколко хиляди водещи бизнесмени и политици от целия свят. Отчитайки, че в рамките на форума се провеждат стотици съвещания, дебати, интервюта, семинари и симпозиуми, просто е невъзможно да се изброят всички идеи, чиито автори се съревновават за вниманието на присъстващите. Но въпреки това, като във всяка сложна система, и тук се проявяват някои закономерности. Няколко теми се откроиха като основни за тазгодишния форум.

Капитализмът се нуждае от капитален ремонт
Това, че капитализмът прояви слабости, стана една от най-обсъжданите теми в Давос. Въпросът “Търпи ли капитализмът на 20 век поражение в обществото на 21 век” стана тема на собствена дискусия на TIME, която откри серията заседания в сряда. От този момент поне още три заседания бяха посветени на варианти на темата “поправяне на недостатъците на капитализма” или “реконструкция на капитализма”. Никой тук, разбира се, не твърди, че капитализмът трябва да се изхвърли изцяло. Вместо това най-рационалните аргументи сочат не само, че капитализмът е най-добрата система, изобретена за увеличаване на благосъстоянието на огромното мнозинство хора на планетата, но и това, че тази система е невероятно гъвкава. За 200 години, откакто съществува, капитализмът успя да премине досега няколко основни цикъла. Но как на практика ще изглежда той, променен с отчитане на реалностите на 21 век? Повече правила? Или по-малко? Държавен капитализъм, който съществува в Китай, Русия и много страни от Близкия Изток? Какво пък, засега това още никой не го е разгадал. Само че удивително голям брой участници във форума (а нали те като никой друг извлчат пряка полза от съществуващата система), изглежда, са съгласни с това, че нещо не е наред. А това само по себе си е забележително.

Краят на Арабската пролет трябва да бъде щастлив
Представители на революционните движения, които неотдавна свалиха режима в Тунис, Египет и Либия, станаха звезди на тази група дискусии. Много от тях си бяха сложили свещените холографски значки, означаващи, че са ги поканили на събрания на висше равнище, на които обикновено присъстват държавни глави, министри на финансите и други подобни. Това свидетелства за туй, че държавите, които са в ядрото на Световния икономически форум, са заинтересовани от Арабската пролет като към събитие със световно значение. (Сред обичайните участници във форума съдбата на еврозоната предизвикваше доста по-голям интерес. На една от техните панелни дискусии, които посетих, под надслов “Бъдещето на Северна Африка”, бе пълна само една десета от залата. На дискусията “Бъдещето на еврозоната”, която следваше веднага след нея, имаше правостоящи. Това предизвиква безпокойство по много причини.)

Кризата в еврозоната ще продължи да се мержелее на хоризонта, но това, вероятно, ще бъде всичко
Присъстващите министри на финансите на европейските страни в един глас твърдят, че еврооблигации няма да бъдат пуснати, че твърдата финансова политика е единственият възможен вариант за действия, че крайната цел е по-мащабен финансов съюз, а Гърция няма да изпадне в дефолт и няма да напусне еврозоната. Любопитно е, че за пръв път от много време политико-медийният кошер изразява сдържан оптимизъм за това, че еврозоната, вероятно, вече започва да се възстановява. (Обърнете внимание, че ярко изключение тук стана британският премиер Дейвид Камерън, който разко разкритикува плана за спасение на еврото.) В тази връзка често хвалят Марио Монти, италианският министър-председател технократ, за това, че успя да премине по острието в провеждането на реформи – достатъчно внимателни, за да не предизвикат масови протести в италианското общество.

Китай все още е звезда
Бразилия в Давос я обсъждат много активно. Също както и Мексико, Индия и Азербайджан. Само че залите, в които се състоят панелните дискусии, посветени на Китай, са запълнени до дупка – всички искат да поговорят за Китай и, макар че култът към китайския технократ зрееше доволно дълго време, сега изпитваме пред нег практически пълно благоговение. Американските бизнесмени шепнешком обсъждат новото поколение китайски лидери, сякаш са супермени: те са добре образовани, практични, мъдри и, в сравнение с бездарието и парализата, които западните лидери демонстрират през последните две години, изглеждат като образци на рационалното управление. Разбира се, те изпускат от внимание много сложни моменти, но не могат да направят нищо с това. Те са се влюбили.

Американците и европейците се обвиняват взаимно
Защо световната икономика не може окончателно да се възстанови? Европейците се оплакват, че нищо от станалото нямаше да се случи, ако американците не бяха подложили световната финансова система на такива изпитания, след като се спука балонът на пазара на недвижими имоти. На това американците отговарят, че това вероятно е така, но че те са успели да възстановят реда в родината си и че единственото, което сега ги дърпа назад, е неусточивостта на ситуацията в Европа. След което следват горещи спорове.

*  *  *

Бел. ред.: Преди пет години имах щастието да се запозная с големия български политолог, теоретик, философ и хуманист професор Бенжамен Варон. Това стана, след като в Стара Загора го доведе Иван Гранитски – директор на издателство “Захарий Стоянов”. В това издателство наскоро бе отпечатана книгата на проф.Варон “Капитализмът – антагонист на човечеството”. В нея, а и в предшестващия я сборник “Пътеки”, се съдържаше не само кристално ясна и изключително убедителна критика на господстващия съвременен строй, но и авторът правеше еретичната все още за онова време прогноза, че краят на капитализма наближава, и че е належащо на негово място да дойде ново, далеч повече обърнато с лице към обикновените хора общество.

Проф. Бенжамен Варон

За светлите и разтърсващи идеи на Бенжамен Варон си спомних тези дни, когато в Давос световният елит започна да повтаря буквално едно към едно прогнозите му. За съжаление никъде в нета не успях да открия текстовете на неговите изключителни книги в елекронен вариант. Затова по-долу предлагам малък откъс от една от рецензиите, които тогава написах за тях, а г-н Гранитски публикува в сп.”Везни”:

“Капитализмът – антагонист на човечеството” мощно доразвива идеята, аргументирана от автора още в “Пътеки”, че традиционните отношения между труда и капитала, формирани през последните няколко века, в наши дни представляват вече дълбок исторически анахронизъм. Те категорично не отговарят на интересите не само на формиралото се многобройно наемно общество, но и са в остро противоречие с интересите на всички хора. Нещо трябва да се случи, за да има човечеството бъдеще, и това ще е появата на нов обществен строй, който ще преодолее и задмине капитализма, сочи Бенжамен Варон. Той не само предрича тази поява, но и активно и последователно гради с труда си от години насам теоретичната основа на този така важен процес на радикална обществено-икономическа трансформация.

Промяната в системата на взаимодействие между труда и капитала, когато тя се случи, сигурно ще приеме формата на онази радикална трансформация на капиталистическата система, която очаква и за която пише в новата си книга Бенжамен Варон: “И така въпреки неуспеха на първия социалистически експеримент времето на капитализма изтича. Завършва краят на неговата двувековна цивилизация. Шумотевицата от сгромолясването на реалния социализъм не може да прикрие това. Родените от нея проблеми могат да се решават вече само “отвъд” нея, в една нова цивилизация. ХХI век няма да се побере нито в етиката, нито сред неустойчивостта и глобалната дехуманизация от края на ХХ век. Комбинираните действия на описаните проблеми ще предизвикат неизбежни катастрофични развития. И ако човечеството се забави с новия необходим исторически проект и с реалните си действия в защита на общите жизнени интереси, повторно варваризиращият се капитализъм със сигурност ще успее да допише черните покани за универсален геополитически хаос.”

Внушението, което прави авторът днес, в началото на ХХI век, ни разтърсва с прозрението, че е възможен друг, различен свят, далеч от закостенелия модел на капитализма. За да стане той реалност, е нужно щадящата го социална реформация да прерасне в негова радикална трансформация. И това не е задача на неопределеното далечно бъдеще, а пътека, по която можем да тръгнем още сега, ако сме акумулирали необходимата дързост и енергия. Познанието е налице, посоката е посочена.

…Въз основа на информацията, поднесена в новата книга на Бенжамен Варон, е възможно да предположим и друго: че днешната корекция на Изтока за организационно и технологично изравняване със Запада ще бъде неминуемо последвана през близките десетилетия от началото на аналогичен по сила, но още по-сложен, на по-дълбоко структурно ниво нов процес на вътрешни преобразувания на Запада за отстраняване на присъщите му тежки пороци на капиталистическите производствени отношения.

(Целият текст – тук.)

Максим ДОБРЕВ
-

spodelime.com

1 коментар on “В Давос заговориха за капитален ремонт на капитализма, преповтаряйки тезите на проф. Бенжамен Варон”

  • Иван Митев wrote on 29 февруари, 2012, 0:18

    При съвременните стопански условия, за да има обществен успех е необходимо противопоставяне срещу сегашната особено важна причина, която развива кризата.

    Например:

    Приетите през първите месеци на 2012 г. мерки за спасение на Гърция не е възможно да са ефективни и със сигурност са обречени на провал, защото се запазва особено важна причина за сегашни управленски трудности.

    Стопанската криза в Гърция се развива тъй като (с мълчалива подкрепа от европейски и световни експерти) гръцкото правителство прилага утопична идея за пазарна икономика, която се материализира в конкретна държавна финансова грешка и сегашното нейно държавно финансово управление е НЕПРИГОДНО за евро.

    Гръцкият финансов недъг съществува, защото не е налично съобразяване с качества на ползвано евро и това поведение подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза с болезнени щети за участници в стопански живот.

    Под влияние на доскоро неизвестната утопична финансова политика гръцкото правителство е с ненужно намалени парични приходи и със сравнително завишени парични задължения, които сега болезнено се компенсират с повишение на държавни данъци и орязване на полезни държавни разходи.

    Възможно е успешно ликвидиране на разкритата световна държавна финансова грешка.

    До 24 часа след като сегашното правителство на Гърция неутрализира наследеното утопично управленско поведение като подобри своето държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за стопанство с евро – настоящата нейна стопанска криза ще е премахната.

    Пример: Ако Гърция бе подобрила своето утопично държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е без финансови трудности и да е със завишени възможности да изплаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за милиарди евро.

    Забележка: Особено важната причина за стопанска криза през XXI-ви век при други държави е идентична с тази в Гърция.

    Иван Митев – икономист


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн