Родни копия на Комисар Рекс ловят бандити и надушват следи

STZAGORA.NET
“Полицейско куче откри хероин в ромски дом”; “Екип със служебни кучета залови трима в момент на кражба от необитавана вила”; “Следово куче откри изчезнало 3-годишно дете”…

Напоследък често четем подобни заглавия. Главни герои на публикациите са обучените за задържане на нарушители и за работа по следа четириноги “под пагон”. Има ги във всеки голям град. В Стара Загора те се отглеждат в питомника към ОД на МВР, разположен сред хубава борова гора на 3 км от града, в подножието на Средна гора.


Дузината кучета ни посрещат с оглушителен лай от два блока с клетки. Всяко кучешко “жилище” се състои от закрито помещение с дървена скара, което продължава в малък циментиран двор.


Разделените с тухлени зидове “апартаменти” с южно изложение са обезопасени отпред и във височина с дебели метални решетки.

Пристигането на непознати изостря докрай любопитството на питомците, които започват да подскачат като пуканки от тенджера, за да зърнат над масивните си огради кой точно се е появил. Към клетките се вие дълъг маркуч – дежурният току що ги е мил.

Най-интересното събитие за едно полицейско куче е извеждането му на занятие. Всяко си има водач, който ежедневно му води индивидуално обучение из покрайнините на града. Основните команди – устни и с жестове, се “преподават” от най-ранна възраст. Контактът между човек и животно се изгражда бавно, но остава здраво фиксиран през всичките 9-10 години, колкото е службата на четириногото.


Дежурен в питомника е главен сержант Красимир Костов. Той изкарва поверения му 6-годишен Ирк, порода Немска овчарка, на показно упражнение в затревената площ зад клетките. Негов колега навлича дебел ръкав и побягва, играейки нарушител. Кучето се впуска след него, настига го за секунди, впива зъби в ръкава и задържа “преследвания”.

После по команда прескача стена, вмъква се през прозорец, катери се и слиза по висока метална стълба с хлъзгави от януарския скреж стъпала. За всяка изпълнена задача Ирк получава от водача си награда – половинка от тънко кръгче кренвирш. Има-няма грам. Не наяжда, но е признание за труда, от което кучето има нужда не по-малко от човек.

Когато Ирк приключва, на полигона го сменя 4-годишният Зико.

Освен че поддържат форма, всеки ден част от кучетата поемат и наряд – заедно с водачите си патрулират из старозагорските паркове, охраняват обществени прояви и спортни срещи. Изкарват ги и по тревога – да влязат в следите на избягал престъпник, да открият изчезнало от дома си дете или възрастен човек.

Три от кучетата в Стара Загора имат обаче друга специализация. Те са “професори” по мирисни следи, а работното им място е одорологичната лаборатория. Специално помещение в нея – одоротека с лавици по стените, пази стотици стерилни буркани, в които с години се съхраняват текстилни абсорбенти, пропити с миризми от местопрестъпления.


С тях работи Иван Танев – експерт към Базовата научно-техническа лаборатория за Старозагорска област. “Стотици престъпления сме разкрили по мирисните следи – от грабежи, изнасилвания и убийства, от домови и автомобилни кражби. Няма две еднакви миризми. Дори при близнаците се различават, затова са сигурни като пръстовите отпечатъци”, разказва специалистът.

Думите му подкрепя 7-годишният Макс, който обхожда подредените на пода ниски стойки с мирисни мостри, спира пред една от тях и я придърпва с лапа. С което показва, че и този път е решил поставената му задача.

Ирк

Полицейските кучета се хранят веднъж на ден – вечер. Порцията им се състои от 700 грама гранули, обогатени с нужните витамини и минерали. Сменят им често водата. През лятото ги къпят с шампоан, пръскат ги редовно против кърлежи. Издръжката им не е кой знае колко скъпа, но грижите по тях са много големи. За което родните копия на популярния телевизионен герой Комисар Рекс се отплащат с безценната си помощ.


-

spodelime.com

1 коментар on “Родни копия на Комисар Рекс ловят бандити и надушват следи”

  • ceco belhev wrote on 20 март, 2012, 22:20

    horata koito ne ni obi4at nas i na6ite ku4eta zna4i sa prestapnici .pozdraviavam vsi4ki vsk isk badete jivi i zdravi kolegi !


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн