Изследване: бенките – залог за дълголетие

STZAGORA.NET
Английски учени опровергаха мнението, че големият брой бенки представлява опасност за здравето. Точно обратното: вече е ясно, че бенките предвещават дълголетие и крепко здраве.

Изследването извършили експерти от Кралския колеж в Лондон. По техни даннни хората, по чиито тела могат да се изброят над 100 бенки по рождение, стареят по-бавно и изглеждат средно 7 години по-млади от реалната си възраст. Освен това те имат по-здрави кости, неподатливи на остеопороза. Бенките осигуряват също и добре развита мускулатура, здрави очи и сърце.

И макар учените да не отричат, че бенките могат да повишат риска от развиване на рак на кожата, те смятат, че ползата от тях за здравето е по-голяма, отколкото вредата.

“До неотдавна всички игнорираха бенките. Но на нас са ни известни хора с голямо количество бенки, които на 60 години изглеждат доста по-млади. Известно е, че бенките са резултат от бързо делящите се клетки, които изработват тъмен пигмент, особено в детството. Те често изчезват на средна възраст, но у някои продължават да се множат”, коментира откритието генетикът Тим Спектор.

В хода на скрининга са изследвани 1200 близнаци от женски пол на възраст от 18 до 79 години. Оказало се, че тези от тях, които имали над 100 бенки, два пъти по-рядко заболявали от остеопороза и изглеждали значително по-млади.

Това се обяснява с факта, че хората с голям брой бенки изработват бели кръвни клетки с извънредно дълги теломери (това са части от ДНК, които й позволяват да се възпроизвежда, като се предотвратява дегенерацията. При всяко възпроизводство теломерите се скъсяват с малко). Колкото по-дълги са теломерите, толкова по-бавно остарява човек.

По материали от рускоезичния интернет: MoiGorod.ru, NEWSru.com
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн