Земята в детайли. Появи се невероятно подробна снимка на планетата от космоса

STZAGORA.NET
Благодарение на най-новите спътникови технологии бе направена снимка на Земята от космоса, разкриваща възможно най-големи подробности.

Американската сонда Suomi NPP – първият космически апарат от ново поколение, е направил няколко снимки този месец от височина 824 километра. От тях се е получило съставно изображение на Земята. Разрешението е 1,6 километра на пиксел, пише science.compulenta.ru, цитиран от http://msk.kp.ru.

Изображенията са получени с помощта на радиометър, работещ във видимия и инфрачервения спектър (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite, VIIRS), който заснема земната повърхност на дълги клинове с размери по 3 хиляди километра. Те се налагат частично един върху друг, и в края на деня апаратът има пълна представа за света. Извън обсега му остава само Арктика, тъй като през зимата там е твърде тъмно, за да се получи снимка във видимия светлинен спектър.

Пълното изображение на Земята във всички детайли може да се види тук. Налични са 7 големини на снимката – от миниатюрни до Large (1024 х 1024 – линкът е към него) и Original (8000 х 8000 пиксела – също може да бъде избрана). (Илюстративната снимка по-горе е различна и е на wikipedia.
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн