С близо 80 милиона лева ще разполага Община Стара Загора за 2012 година

STZAGORA.NET

“При формирането на бюджет 2012 г. се допитахме през изминалите месеци до гражданите и представителите на различни институции. Бюджетът е изработен в диалог с всички тях – каза кметът Живко Тодоров преди първото публично обсъждане на проекта за финансовата рамка на общината за тази година, цитиран от пресцентъра на общината. – Ще спазваме стриктна финансова политика. Приходната част в бюджета е реалистично заложена при запазване на данъчната тежест.”

“За 2012 г. целта ни е усвояването на максимален размер на средства по европейски програми. Включили сме поемане на дългосрочен дълг за финансиране на проекти. В момент на финансова криза единствената възможност за свежи пари са именно европейските фондове”, подчерта градоначалникът.

ОбС на Стара Загора одобри новата структура на общината. Целта на промените е данъкоплатците да не издържат прекомерна администрация, а средствата да се насочват към други дейности.

Предложеният проект за бюджет е в размер на 79 489 000 лв., в това число за делегираните държавни дейности 42 598 000 лв. и за местни дейности 36 891 000 лв. За дофинансиране на делегираните държавни дейности е предвиден ресурс от 763 000 лв. за сметка на приходите от местни данъци и такси.

Най-много средства в бюджета – над 31 млн. лв., са предвидени за образование, повече от 13,8 млн. лв. е перото за жилищно строителство, благоустрояване, комунално стопанство и околна среда, веднага след тях е сектор “Социално осигуряване и социални домове” с около 6 ,7 млн. лв. Общо 3 843 217 лв. предвижда перото “Здравеопазване”. За капиталови разходи в образованието са заделени 660 803 лв.

Близо 17 млн. лв. заделя общината за приоритетни направления като чистота – 7,7 млн. лв., рехабилитация на улична мрежа – 3 млн. лв., улично осветление – 1,7 млн. лв., облекчение за пътуванията на инвалиди, пенсионери и ученици – близо 1,2 млн. лв. и ремонт на общинска пътна мрежа – 300 000 лв. За поддръжка на спортни бази и спортен календар са включени 1,2 млн. лв., за озеленяване 800 000 лв., а за културен календар – 450 000 лв.

Главният финансист на общината Цанка Ганева обясни, че проектобюджетът за 2012 г. се основава на реалистична прогноза на приходите, консервативна политика на разходите и актуализирани антикризисни мерки. Предвижданията за 2012 г. показват запазване или завишение на равнището на собствените приходи от 2011 г., запазване на държавните трансфери и риск от ненавременно възстановяване на средства от проекти. При тези обстоятелства основната цел на Бюджет 2012 е запазване на финансовата стабилност и недопускане на рискове.

Присъстващите в зала „Славейков” граждани поставиха въпроси за безопасността на детските площадки, саниране на панелни блокове, отчуждаване на улици в кв. „Железник”, канализацията в АПК и др. На въпрос на фондация „Искам бебе” кметът Живко Тодоров отговори, че в новия бюджет са предвидени отново 30 хил. лв. за процедури „ин витро”, като за втората половина на годината при възможност средствата ще бъдат увеличени.
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн