Решават за грипната епидемия в Старозагорско

STZAGORA.NET

Светла Карастоянова

В четвъртък Оперативният щаб на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора ще реши дали ще бъде обявена грипна епидемия, съобщи за медията ни инж. Светла Карастоянова – секретар на Инспекцията.

Обстановката в момента е предепидемична, има повишаване на броя на заболелите, но решение ще се вземе в зависимост от последните данни. Както вече ви информирахме, Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите антивирусни препарати за лечение и намаляване на риска от развитие на усложнения при грип. Препаратите са предоставени на болниците и Центъра за спешна медицинска помощ. Личните лекари ги получават от РЗИ. От там напомнят, че препаратите “Тамифлу” и “Реленца” са безплатни за пациентите и се дават от личните лекари, по тяхна преценка.

Специалистите съветват, че при симптоми на грип гражданите трябва да посетят личния си лекар. Ранното лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване се препоръчва избягване на контакти с болни хора и спазване на добра лична хигиена.

Бина МУРГОВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн