Военните и общината спасяват ранен сръндак

STZAGORA.NET

Д-р Радослав Михайлов пренася раненото животно.

Община Стара Загора съдейства за спасяването на млад сръндак, попаднал в района на Втора Тунджанска лека пехотна бригада, в близост до пивоварна „Загорка”, рано тази сутрин.

На зазоряване дежурният при военно формирование 48 430 подава сигнал за животното, което лежи в безпомощно състояние, близо до стадиона на поделението. При огледа му е констатирано, че има наранявания в областта на главата и счупен крак. ВрИД командир на формированието майор Веселин Василев предполага, че подгонено от бездомните кучета в района, дивото животно е прескочило двуметровата двойна ограда от бодлива тел.

Военните го преместват на топло и безопасно място и започват да търсят помощ от различни институции и неправителствени организации. След сигнала до Община Стара Загора, на място се отзова единствено управителят на Зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов, който констатира тотална фрактура на десния заден крак, поради което прогнозите за възстановяване не са добри. Раните по главата са в областта на роговите израстъци и вероятно са наранявания при усилията на сръндака да се изправи, е заключението на специалиста. Според него радостно е, че такова животно се среща в близост до парк „Аязмото”, затова трябва да се направи всичко необходимо за възстановяването му. Ние сме „зелена” община и трябва да се грижим за богатата флора и фауна в района, убеден е д-р Михайлов, който транспортира животното до клиниките на Тракийския университет в Стара Загора.

Със съдействието на кмета Живко Тодоров сръндакът, който е на около 2 години и тежи 18 кг., веднага е въведен в операционна зала, направена е и снимка на счупената кост. Специалистите от екипа на доц. Михаил Паскалев потвърждават изводите от първоначалния преглед, но уточняват, че са резултат от високо енергийна фрактура, т.е. счупването е предизвикано от тежък масивен удар. Първоначално те трябва да решат дали да ампутират крайника или да прибягнат към операция за възстановяване с пластика. Избират втория вариант. Засега животното остава под наблюдение в клиниките поне ден- два, после евентуално, ще бъде преместено в зоопарка, уточнява д-р Радослав Михайлов. Според него дивите животни трудно преживяват подобни травми, които ги лишават от възможността да се движат.

Емилия БЛАГОЕВА,
Гл.експерт “Връзки с обществеността” -
Община Стара Загора

Б.Р.: За съжаление сърнето не е понесло операцията, стана ясно по-късно днес… Но положените усилия за спасяването му от хора и институции поне ни дават вярата да мислим, че вървим към едно по-добро и по-хуманно време.
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн