Съкращават 800 човека от оръжейницата “Арсенал”

STZAGORA.NET

От 1 март до 1 май с до 800 човека ще намалее съставът на “Арсенал” АД. Това става ясно от изпратеното уведомление от ръководството на фирмата до дирекция “Бюро по труда” – Казанлък, и синдикатите в оръжейницата.

Николай Ибушев

По думите на изпълнителния директор на фирмата Николай Ибушев актуализацията на състава, която предстои, е в синхрон с реалните поръчки, които към момента има фирмата. Това е тежка задача, но е наложителна, категоричен бе Ибушев.

Цифрата на предвижданата оптимизация е на база гарантирани поръчки към 20 февруари.

От общия брой на хората, които ще бъдат съкратени, между 300 и 350 човека, са работещи на постоянни трудови договори.

Останалите ще са работещи на временни договори, в изпитателни срокове и пенсионери. Това не означава обаче, че всички пенсионери ще бъдат освободени, категорични са от управата на фирмата.

Около 12% от всички освободени ще са спомагателен персонал, непряко заети в производството.

Решението кой да бъде освободен и кой да остане ще се взема не еднолично, а от колектив отговорни хора по заводите: от директора и началник-цеховете, както и от по-нисши началници. При решенията основна тежест ще има именно направената атестация на персонала, която отчита комплексни показатели за всеки един работник или служител. Сред тях са дисциплината на работното място, адаптивност, качество на работа, работа в екип и други.

По думите на изп. директор в списъците за оптимизация ще попадат само хората, класирани на последните места при тези тестове. Според него оценката ще е напълно обективна, защото ще се прави от екип, а не еднолично. С тази система търсим именно справедливост и тя дава възможност да се ликвидира шуробаджанащината”, допълни той.

6700 са заетите към момента в “Арсенал”.

Илияна Жекова, директор на дирекция “Бюро по труда” в Казанлък, потвърди, че са уведомени за оптимизацията на състава на “Арсенал” с 800 човека. Тя бе категорична, че в дирекцията вече е създадена нужната организация за обслужването на съкратените лица, при това своевременно.

В община Павел баня също има отдел на “Бюро по труда”, което може да поема част от регистриращите, живеещи в населени места в тази община. За предстоящата оптимизация са уведомени и Териториалното поделение на НОИ, Териториалното поделение на ИА “Главна инспекция по труда” и общинската администрация в града.

Деляна БОБЕВА
-vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн