Синдикатите в Мините са доволни от постигнатото споразумение

STZAGORA.NET

Инж. Валентин Вълчев, председател на Дружествената синдикална организация на КНСБ в “Мини Марица-изток”:

Инж.Валентин Вълчев

Доволни сме от постигнатото споразумение. Постигнахме това, което искахме, и се радвам, че най-после всички, не само миньорите, разбраха, че основното ни искане не бяха бонусите. Едно от най-важните неща – гаранции, няма да има обособяване или разделяне на дейности, тоест приватизация на дружеството.

Увеличаването на Инвестиционната програма с 22 милиона лева спрямо 2011 година ще доведе до подобряване на състоянието на оборудването, БЕХ се ангажира да започнат спешно необходимите процедури за доставка на резервни части и ремонт. От Инспекцията по труда ще направят необходимите предписания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, които трябва да се спазват от работодателя.

Постигнахме споразумение и за съгласуване със синдикатите при извършване на структурни промени в дружеството. Вече са предприети действия за назначаване на 85 работници на свободните работни места.

Смятам, че до края на януари ще се получат компенсациите за работата през 2011 година, темповете на работа са добри и ще наваксаме изоставането заради стачката бързо. Искам да припомня, че работниците не получават заплати за времето на стачката, така че освен пропуснатите ползи, има и спестена сума от това.

Категорично не приемаме обвиненията за политически искания, оставяме ги на съвестта на тези, които си служат с тях. Ще продължим да защитаваме правата си по Колективния трудов договор, ние ще си изпълняваме задълженията, очакваме същото от работодателя.

Генчо Генчев, председател на Фирмената синдикална организация на КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток”:

Генчо Генчев

Доволни сме от постигнатото споразумение. Нещата бяха договорени още на 13 януари, но не се подписа споразумение. Ние сме наясно, че ръководството не може да вземе решение самостоятелно. Това, което искахме, е за всички, нашите хора са наясно и бяха убедени в правотата си.

Не сме съгласни с твърденията, че исканията ни са политически и целим дестабилизация на правителството, а смятам, че най-после хората разбраха, че основната ни цел не е допълнителното заплащане. Важни са гаранциите за запазване на собствеността на дружеството, ангажиментът за ускоряване на процедурите по Закона за обществените поръчки, увеличаването на инвестиционната програма.

Управителите на рудниците вече представиха справки за свободните работни места и очакваме на тях да бъдат назначени тези 85 човека, които са записани в споразумението. Освен това в него е казано, че предприетите действия за изпълнение на взетите решения ще се отчитат в срок до 1 месец, считано от подписването на споразумението, тоест това може да стане на 22 февруари.

Подготви за печат:
Таня ИВАНОВА
-vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн