Д-р Константин Тренчев пред “Старозагорски новини”: Комисията по досиетата трябва да провери и профсъюзите, и работодателските организации

STZAGORA.NET

Константин Тренчев

Проблемът с досиетата на Българската православна църква може да се третира от две гледни точки. Едната е общочовешката, на миряните, които са възмутени от това, че тези, които са им проповядвали строгото учение, всъщност са служили на най-големите му противници – Държавна сигурност. Моралното противоречие е чудовищно. Ако нещата се погледнат от един ъгъл, а това е ъгълът на вярата, на църквата, на догмите и каноните, нещата стават страшни, защото такива действия, които са по същество вероотстъпничество, се наричат по църковному “апостасия”, което е неописуемо тежък грях и се наказва според правилата на четвъртия Халкидонски събор и шестия Трулски събор. Наказанието е пълно низвержение от църквата.

Оказа се, че всички структури и организации след промените през 1989 г., а може би някои и преди промените, които могат да окажат влияние на обществените процеси, са инфилтрирани от кадри на Държавна сигурност. Затова ние аплодираме, че има такъв закон (б.р. – Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия). Колкото и да е несъвършен, той все пак може да хвърли някаква светлина върху това, което е било. По този закон когато провериха вероизповеданията, излезе тази чудовищна истина. По този закон трябва да бъдат проверени и профсъюзите, и работодателските организации. Ние сме единствената организация, която още през 2007 г. беше проверена, и то по наша инициатива, защото законът излезе в края на 2006 г. и ние настояваме да се изпълни за всички упоменати.”

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА
Б.Р. Пред медията ни д-р Тренчев съобщи, че тепърва предстоят разкрития за църковните имоти на БПЦ
-vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн