Започна стачката за премии в “Мини Марица-изток”

STZAGORA.NET
Безсрочна ефективна стачка в “Мини Марица-изток” ЕАД започва от 20 часа на 15 януари, обяви председателят на фирмената организация на КНСБ и член на Стачния комитет инж. Валентин Вълчев. По думите му, съществува макар и минимална възможност за продължаване на преговорите преди началото, но до редакционното приключване на броя нямаше актуална информация.

До крайната мярка се стигна след поредица от преговори между ръководството на дружеството и синдикатите. В четвъртък в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се проведе среща на високо равнище, в която участваха министрите Трайчо Трайков и Тотю Младенов, ресорният зам.-министър и председател на Управителния съвет на Българския енергиен холдинг Дилян Добрев, изп. директор инж. Евгени Стойков, председателите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев, ръководствата на миньорските федерации към двата синдиката, представителите на синдикатите от Мините. В петък преговорите продължиха в Раднево, отново с участието на зам.-министър Добрев, но 13 часа се оказаха недостатъчни, за да се постигне споразумение.

Според инж. Валентин Вълчев ръководството е приело исканията на синдикатите по Колективния трудов договор, по структурните промени и промяната в щатните разписания, но не е постигнато споразумение за изплащането на допълнително възнаграждение заради рекордните резултати, получени в дружеството.

Въпреки че началото на ефективния протест първоначално беше определено за 14 януари, в събота сутринта беше обявена символична стачка. Вчера Обединеният стачен комитет реши ефективният протест да започне с началото на нощната смяна. “Това означава да се включат около 1500 човека от трите рудника. Те ще получат назначенията си, ще заемат местата си, но няма да изпълняват задълженията си”, уточни инж. Вълчев. Той потвърди готовността на Обединения стачен комитет за продължаване на преговорите, ако има съответната покана от ръководството.

Според изискванията на чл. 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, са осигурени т.нар. минимални дейности, увериха от синдикатите. Решението на Националния институт за помирение и арбитраж ги задължава да прекратят стачните действия, ако възникнат проблеми в снабдяването на населението с електроенергия.

(СН)

Премиалната стачка не вещае нищо добро!

Б.Р. Обикновено синдикатите стачкуват за неизплатени заплати за съкращения или опасност от закриване на производства, където има ангажирани много работници (както това се случи в “Брикел” миналата година). Затова на тези стачки медиите гледат с добро око, тоест застават на страната на ощетените. За пръв път в посттоталитарната история на България обаче обществеността е свидетел на стачка, свързана с изплащането на премии – на калпак, като процент от приходите. При все че средната работна заплата в дружеството миналата година беше вдигната средно с 220 лева (към настоящия момент СРЗ е 1580 лв.), плюс допълнителни бонуси на човек по 2000 лв. по Коледа. Синдикатите обаче поискаха още по 1000 лв. на човек, а в последните преговори стана ясно,ч е те са настоявали половината да бъдат изплатени за м.декември, а останалата половина – разсрочено, до края на м.февруари.

При 7125 заети това прави около 10 млн.лв., тоест сума, която вместо да се инвестира в ново оборудване, което ще подобри условията на труд (срещу които синдикатите също негодуват), трябва да бъде раздадена като премия?! Няма логика, предвид националния статус на българските учени, лекари, учители, пенсионери и т.н.!

Така или иначе, на ход е първата премиална стачка, която не вещае нищо добро не само за най-голямото в страната въгледобивно дружество, но и за целия бизнес в България, тъй като решението на арбитражната комисия гласи, че стачката може да се прекрати само ако възникне проблем в снабдяването на населението с електроенергия. Да, наистина няма логика, освен хроника на абсурда, на който част от медиите няма да погледнат с добро око, но не защото са платени, а национално отговорни.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн