Казанлъчанин – втори в класацията за най-перспективен млад учен на Северна Америка

STZAGORA.NET

Студентът в Харвард Свилен Кънев е единственият българин, достигнал до такава награда

23-годишният казанлъчанин Свилен Кънев е получил второто място в престижната годишна класация на Американската асоциация за изследвания в областта на компютърните науки за най-перспективен млад учен на Северна Америка.

Отредената втора позиция за бившия възпитаник на казанлъшката Природо-математическа гимназия и талантлив ученик на физика Теодосий Теодосиев е на практика завиден успех не само за Свилен, но и за страната заради факта, че младежът е първият българин, достигнал до такава награда.

Според Свилен, който до 6 януари все още е в България, наградата е основно морална и цели да поощри младите таланти в компютърните науки за нови изследвания.

Отреденото му второ място е за неговите досегашни разработки като студент по компютърни науки в Харвард в областта на компютърната архитектура. Преди четири години Свилен Кънев се прочу с това, че стана първият казанлъчанин, приет в този престижен американски ВУЗ.

За отличието, присъдено му през декември, Свилен е определен и предложен от управата на Харвард. Правилото е такова, че вузовете имат право да предложат само по един свой студент за годишната награда.

В крайното класиране на Американската асоциация за компютърни науки Свилен е останал само едни гърди след възпитаника на Технологичния институт в Джорджия, който е получил годишната награда.

Сега младият казанлъшки учен прави планове и събира материал за своята дипломна работа през м.май, когато ще защитава бакалавърска степен по компютърни науки. Темата, по която ще работи, е: “Надеждността на процесорите на персоналните компютри”. След това плановете на Свилен предвиждат още няколко години да остане в Америка, тъй като смята да продължи образованието си в степен докторантура.

Любовта си към математиката, физиката и точните науки Свилен дължи както на своите преподаватели в ПМГ “Никола Обрешков” в Казанлък, така и на родителите си, които макар и хуманитаристи в същата гимназия, поощрявали математическите таланти и способности на своето дете.

Преди четири години Свилен Кънев бе едно от лицата на казанлъшки младежи, станали символ на първата по рода си в страната ни инициатива за задържане на младите хора по родните им места, добила популярност като “Зелена карта – Казанлък”. Свилен имаше тази чест като бронзов медалист от Международната олимпиада по физика в Сингапур през 2006 година.

Деляна БОБЕВА
-vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн