ДДС декларациите – по електронен път от 2012-та

STZAGORA.NET
От началото на 2012 г. месечните справки-декларации по ДДС, които фирмите подават в НАП, ще се изпращат само по интернет, когато покупките или продажбите за месеца са повече от пет. 80% от фирмите в Област Стара Загора вече подават ДДС декларациите си по Интернет, а регистрираните по ЗДДС фирми в Област Стара Загора за 2011г. са малко над 8400 дружества.

Промяната е в Закона за данък върху добавената стойност и влиза в сила от 1 януари 2012 г. За да не се създават затруднения за фирмите, предвиждаме гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Това означава, че правилото ще влезе в сила за ДДС-декларациите за месец януари, които се подават до 14 февруари 2012 г.

За да се ползват електронните услуги на НАП необходимо условие е клиентите ни да имат електронен подпис и да са подали „Заявление за подаване на документи по интернет” в офиса на НАП в Стара Загора или Казанлък. Ако представителите на фирмата нямат такъв, то те могат да упълномощят друго дружество, което притежава електронен сертификат (например счетоводна фирма) да подава декларациите им по интернет.

Клиентите на НАП могат да избират от над 25 предлагани електронни услуги. Най-често ползвани от тях са следните: подаване на осигурителни декларации (образец 1 и образец 6), декларации за облагане с корпоративни данъци, уведомления за трудови договори, декларации за доходите на физически лица, както и искания за издаване на данъчни документи. Единственото условие е притежаване на електронен подпис, който може да бъде закупен на стойност до 50 лева от избран доставчик на услугата. Официално регистрирани да предлагат услугата “универсален електронен подпис” в България са пет фирми.
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн