Сливенският административен съд отхвърли жалбата на Ваня Стоева за резултата от местните избори в Братя Даскалови

STZAGORA.NET
С решение № 174 от 21 декември 2011 г. Сливенският адмнистративен съд е отхвърлил жалбата на бившата кметица на Братя Даскалови Ваня Стоева относно резултатите от кметските избори в общината.

В жалбата си Ваня Стоева оспорва като незаконосъобразно решението от 31.10.2011 година на Общинска избирателна комисия в Братя Даскалови, с което е определен за избран на втори тур за кмет на общината И.С.Т., издигнат от ПП „Политическо движение „Социалдемократи”, като получил 2452 действителни гласа.

Сливенският административен съд обаче е приел, че изборът за кмет на Братя Даскалови не е проведен при съществени нарушения на Изборния кодекс.

Съдът е потвърдил като законосъобразно решението на ОИК-Братя Даскалови, с което е обявен за избран за кмет Иван Стоянов Танев, издигнат от ПП „Политическо движение Социалдемократи”.

Ваня Стоева е осъдена да заплати разноските по делото в размер на 900 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд.

Из решението на съда:

 От събраните по делото доказателства съдът е установил следните несъответствия: Броят на недействителните бюлетини не е 281, а е 314; броят на действителните бюлетини не е 4883, а е 4850; броят на получените действителни бюлетини за И.С.Т. не е 2452, а е 2435; броят на действителните гласове за В.Т.С. не е 2431, а е 2415. Не се установи несъответствие между общия брой намерени от експертите в торбите бюлетини и описаните в протоколите като намерени в урните бюлетини. При извършения от съда преглед на отделените от вещите лица 32 броя бюлетини – по 16 бюлетини и за двамата кандидати, се установи, че същите (както са приели експертите) неправилно са били обявявени за действителни от съответните СИК, въпреки че съдържат отразявания, които ги правят недействителни.

Съгласно нормата на чл.246, ал.6 от ИК, на втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове. В конкретния случай установеното от вещите лица несъответствие в броя на действителните и недействителните гласове не се отразява по никакъв начин на обявения краен изборен резултат (въпреки минималната разлика), с който за избран за кмет на Община Братя Даскалови е обявен И.С.Т., тъй като и съобразно установените по делото факти, именно този кандидат е получил най-много действителни гласове. Следователно не е установено от доказателствата по делото по несъмнен начин, че е налице неистинност на отразеното в протоколите и дори да се приеме, че има различия в документирания резултат, от това не следва, че е неверен.

Предвид гореизложеното категорично не може да се приеме, че установеното по делото несъответствие на част от удостоверените в протоколите факти с действителните такива представлява съществено нарушение на изборния процес. Както бе отбелязано по-горе, не всички нарушения на изборния процес водят до недействителност на избора, а само съществените такива. В хода на проведеното съдебно производство се установи, че констатираният изборен резултат, а именно че И.С.Т. е получил най-много действителни гласове, е идентичен с обявения с оспореното решение краен изборен резултат.
-

бутон за сайт

2 коментари on “Сливенският административен съд отхвърли жалбата на Ваня Стоева за резултата от местните избори в Братя Даскалови”

  • Даскаловец wrote on 23 декември, 2011, 21:54

    НАЙ-ПОСЛЕ ! ! ! Доста се забави това Решение и отприщи психарските фантазии на някои хора. Дано да се спре вече Ваня Стоева и да приеме изборните резултати за безспорни. Вместо тихо и кротко да се оттегли с достойнство още след като обявиха резултатите на втория тур тя тръгна да оспорва. Като знае до какво финансово затруднение е докарала общината за къде се натиска още. Вместо да се беше засрамила и да гледаше с какво може да помогне на общината дори и като общински съветник тя си придава фасони – не й харесват други позиции. Поне да имаше малко уважение и признателност към всичките избиратели, които са гласували за нея като общински съветник. А сега накъде госпожо Стоева??? Желая на новия кмет да има силите и волята да изведе общината от това положение и с усилията на всички нейни жители отново да се възроди. Много ни е хубава общината и не трябва да чакаме само на общинарите да я оправят а ние – жителите да помагаме. Стига с тези дрязги и кавги. Бъдете здрав господин Кмет и успешна работа! Весели празници и ползотворна Нова 2012 година.

  • даскаловец wrote on 22 март, 2016, 16:47

    Какъв ДАСКАЛОВЕЦ  си ти бе, след 5 годишно управление на Мангъра ОТ ЗЛЕ ПО ЗЛЕ Е СТАНАЛО, известни сме като пияната община, разни *** са на власт, *** бивши ***, абе ужъс е …….и никой не работи от служителите когато ги потърсиш все ги няма особено по тия празници, още в 16,00 часа метнали чантите през рамо и дим да ги няма, а да не говорим колко са компетентни…но тая измислина община трябва да я закрият и Братя Даскалови да си е самостоятелно село да си има кмет, всичко е боринясало и разрушено, мръсотия навсякъде жалко за хубавото ми селце….беше хубаво преди да дойде тоя Мангър ли Маткър ли де да го зная точно как му викат скапан оризовец напълни администрацията с оризовци /стават не стават да са там на работа/ и ти ще ми се назоваваш даскаловец ти що не отидеш там да живееш и да му се радваш на тоя измислен кмет спечелил с *** ДВА пъти и то доста голяма всеки втори го знае и сега втори мандат пак по същия начин как така станахме с 1400 повече преди изборите, е да де виновника в момента е заместник кмет, ееееееееее няма такава община сладко нещо е властта с цената на всичко с Мангъра май сте си много близки и ще ми говориш стига с тия дразги точно вие ги създавате озлобени и алчни обкръжаващи Мангъра……аз съм даскаловец а не ти, защото ми е мъчно в какво се е превърнало селото и на никой не му пука за него ……


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн