Стара Загора – с десетгодишен план за развитие

STZAGORA.NET

На специална пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров съобщи, че общината започва изпълнение на проект „Подготовка на Интегриран план за градско възстановяване и развитие”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския Фонд за Регионално развитие.

Проектът трябва да приключи до декември 2013 г. и е на обща стойност 998 390 лв., от които 5% съфинансиране от Община Стара Загора, съобщи ръководителят Георги Симеонов.

Първият етап на проекта приключва до м. Септември 2012г. Дотогава трябва да бъдат определени до 3 зони за въздействие (инвестиране) в рамките на града. Едната от тях задължително трябва да бъде социална зона. Зоните за въздействие, с доминиращо негативни тенденции на развитие, ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане. Те подлежат на одобрение и от Общинския Съвет на Стара Загора и Управляващия Орган на ОПРР. Политическата воля на местната власт, в лицето на общинския съвет, ще определи какво ще бъде извършено в града, подчерта кметът Живко Тодоров.

Вторият етап на проекта предвижда изготвянето на програма за реализация за всяка зона, която включва Индикативен списък с проекти за изпълнение през следващият програмен период 2014–2020 г. В нея ще залегне и Матрица-бюджет с източници за финансиране на проектите. При необходимост се изготвя екологична оценка и оценка за съвместимост на ИПГВР със зоните по Натура 2000. Вторият етап приключва с окончателно одобрение на ИПГВР от страна на Управляващият орган на ОП Регионално развитие.

Интегрираният подход е най-важният, тъй като дава възможност за цялостно, единно решение за територията на общината, обясни Георги Симеонов.

Проектът дава възможност за ново строителство – нещо, което оперативните програми не разрешаваха, добави кметът Живко Тодоров. С този проект Стара Загора ще има своите приоритети за развитие за 10 години напред, поясни той. По думите му готовият план за работа в дългосрочен мащаб за следващите години ще бъде включен в Националния интегриран план за развитие “България-2020″, което ще позволи привличане на средства по оперативни програми, средства от националния бюджет и други международни инструменти за финансиране.

Кметът Живко Тодоров, заедно със своите заместници Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов представи пред журналистите новата дългосрочна екокампания, която започва Община Стара Загора. Обявен е конкурс за мото на кампанията, която цели изработването на всички печатни рекламни материали на общината от рециклирани материали.

На чаша кафе и баница с късмети те си пожелаха весели празници и щастлива Нова година. Коледарчета от Дома „Незабравка” с песните си и благопожеланията внесоха допълнителна празничност и положителни емоции в последната преди празниците среща на ръководството на общината с представителите на медиите.
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн