Старозагорският владика “завъртя” свещеничеството

STZAGORA.NET

Един от най-тачените от миряните отец – Йордан Карагеоргиев, е отлъчен от катедралния храм “Свети Димитър”

Митрополит Галактион

В навечерието на най-светлите християнски празници Старозагорският митрополит Галактион направи поредните рокади на свещениците в енориите. За миряните, които посещават енорийските си църкви и имат свещениците за свои духовни бащи и изповедници, това е не само огорчение, но и истински стрес.

Разбира се, като властелин на епархията, дядо Галактион не дава на никого обяснение. Решението е само негово, еднолично и не подлежи на обжалване.

Кой знае защо, най-обичаният и тачен от стотици християни отец Йордан Карагеоргиев е отлъчен от катедралния храм “Свети Димитър” и засега му е разрешено да служи само в кварталната църква “Св. Патриарх Евтимий”, в Затвора и на “Богородична стъпка”. Отец Тодор, който 55 години служи в същия храм и ръководи хора, е изпратен в селата Ракитница и Кирилово. Отец Димитър е пренасочен в Сърнево, а отец Илия – в “Св. Троица”.

Предстоятел на катедралния храм вече е отец Стефан Чалъмов от храм “Света Троица”. Тук ще служат още отците Йордан Желязков, Иван Генчев и отец Николай от Хрищени. Отец Петър от “Св. Николай” вече е предстоятел на “Св. Троица”. Тук остава (засега) отец Евгений.

В “Св. Николай” остава отец Емилиян. При него се връща Роман и “подкрепление” от “Св. Богородица” отец Иван Катранджиев.

В църквата “Св. Богородица” отец Борис Стамов продължава да е предстоятел. Тук ще служат още отците Тодор и Михаил.

Паметливи припомнят, че преди няколко години владиката отново “завъртя” свещеничеството и предстоятелите, но никога досега не е “наказвал” най-добрите си служители.

Всъщност на Господ, който вижда всичко, може да се служи и в сламена колиба.

(СН)
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн