Готов е обвинителният акт срещу ръководството на община Гълъбово

STZAGORA.NET
Готов е обвинителният акт срещу кмета на Гълъбово Николай Тонев, зам.-кмета Пламен Бараков, секретаря на общината Пенчо Стоянов, председателя на Общинския съвет Янка Петрова, кмета на с.Медникарово Кирил Кабов и още петима души. Това съобщи вчера за медията ни говорителят на Окръжна прокуратура – Пловдив, Гаврил Гавраилов.

След изтичане на процедурата по обжалването за частично прекратяване (срокът е 7-дневен от датата на връчване на постановлението), обвинителният акт ще бъде внесен в съда, уточни Гавраилов. Той съобщи и каква е правната квалификация на обвиненията за всеки един от “гълъбовската група”:

- Пред съда кметът на Гълъбово ще отговаря по общо 6 обвинения. Четири от тях са по чл.282 от НК за престъпления по служба и две по чл.201 за длъжностно присвояване. “Двете обвинения за длъжностно присвояване включват множество случаи, за два отделни периода от време, при условията на продължително престъпление”, коментира говорителят на Окръжна прокуратура – Пловдив. Срещу Тонев е отпаднало първоначално повдигнатото обвинение за участие в организирана престъпна група.

- Зам.-кметът Пламен Бараков е с 4 обвинения – за участие в организирана престъпна група, две обвинения по чл.311 от НК за лъжливо документиране – удостоверяване на неверни обстоятелства като длъжностно лице в кръга на службата му. Четвъртото обвинение срещу него е по чл.282 от НК за престъпление по служба.

- Секретарят на общината Пенчо Стоянов също е с 4 обвинения – за участие в организирана престъпна група, едно обвинение за лъжливо документиране по чл.311, едно обвинение за представяне на невярна декларация по чл.313 и едно обвинение за престъпление по служба по чл.282.

- Председателят на Общински съвет – Гълъбово, Янка Петрова е с 1 обвинение – за лъжливо документиране, но то включва няколко случая.

- Кметът на с.Медникарово Кирил Кабов също е с 1 обвинение – по чл.311 за лъжливо документиране.

- Най-много на брой обвинения са повдигнати срещу Неделчо Манолов – началник на “Благоустройство и чистота” в община Гълъбово. Едно от тях е за участие в организирана престъпна група, две са по чл. 311 за лъжливо документиране, едно обвинение за използване на неистински частен документ, едно обвинение за използване на неистински официален документ, две обвинения за съставяне на неистински официални документи и още две обвинения за неверни декларации.

- Съпругата му Теменуга Манолова – бивш банков служител, е с 3 обвинения – за участие в организирана престъпна група по чл.321 и две обвинения за лъжливо документиране по чл.311.

- Синът им Жулиен Манолов ще отговаря в съда по обвинение за участие в организирана група по чл.321, обвинение за използване на неистински частен документ, обвинение за фалшива декларация по чл.313 и две обвинения по чл.308 за съставяне на неистински официален документ.

- Кметският шофьор Стоян Стоянов е с обвинение за документна измама по чл.212 и обвинение по чл.311 за лъжливо документиране в няколко случая.

- Управителят на общинската фирма “Благоустройство и чистота” Ангел Василев е с обвинение за повреждане на чужда движима вещ.

- Бившият кмет на с.Мъдрец Милчо Борисов ще отговаря пред съда по едно обвинение – чл.311 за лъжливо документиране.

Преди една година депутатът от БСП д-р Евгений Желев пророкува, че “гълъбовската група” ще бъде един от първите клиенти на Специализирания съд, който ще започне работа след Нова година. Не е изключено да се окаже прав.

Подготви за печат:
Йовка ВЕЛИКОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн