На 23 декември (петък) в Операта: Коледен благослов с песен

STZAGORA.NET

Рождество Христово е не само граница във времето. То е празник и начало.

На Коледа се пеят песни – за здраве и дълъг живот, за плодородие и благополучие, за късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия. Традиционните български коледни песни са многобройни, но най-важно място в тях винаги заемат пожеланията и благословиите.

На 23 декември на сцената на Държавна опера Стара Загора за първи път ще прозвучи симфоничната поема “Коледа” от Димитър Ненов, написана през 1938-39 година за солисти, смесен хор и оркестър. Творбата е създадена на основата на народни песни и текстове, които са не просто обработени от композитора, но развити и оркестрирани изцяло в неговия ярко индивидуален стил. Трябва да си припомним, че Димитър Ненов е един от изтъкнатите български композитори от първата половина на 20 век, изключителен пианист, изнасял е концерти с успех не само в България, но и в редица други европейски страни. Музиката на Димитър Ненов изразява неговото оригинално виждане за музикалното творчество – съчетание от индивидуално, съвременно и българско!

В програмата на концерта са включени още църковно-славянски песнопения в изпълнение на октет “Св.Йоан Дамаскин” с диригент Стефка Минкова. Ще прозвучат “Тропар на Рождество”, “Милост мира” и “Достойно ест”.

Симфонична поема “Коледа” ще може да чуете в изпълнение на хора и оркестъра на Операта в Стара Загора. Хормайстор е Младен Станев, диригент – Здравко Лазаров.

Нека бъдем заедно в очакване на Рождество, нека с музика посрещнем празника на надеждата за едно ново, по-добро начало!

Таня МАТЕВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн