Докато го съдят, Вихър Марков извърши ново престъпление

STZAGORA.NET

В понеделник решават дали дедесарът ще остане трайно зад решетките

Участниците в петъчния брифинг (от ляво на дясно): наблюдаващият прокурор Митко Игнатов, директорът на ОДМВР Алекси Алексиев и началникът на Икономическа полиция Стефан Стоев.

Нова, по-еволюирала престъпна схема за данъчни измами е реализирал старозагорецът Вихър Марков, докато трае безкрайният процес срещу него (вече 3.5 години) за ръководене на организирана престъпна група, източила над 15 милиона лева ДДС.

Емблематичният дедесар е задържан на 15 декември т.г. при спецакция на служители от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Стара Загора,и сектор “Борба с организираната престъпност”, отново в качеството му на тартор на организирана група, занимавала се с престъпления против данъчната система. Заедно с него в ареста са 44-годишният М.М. от Казанлък, 45-годишният М.К. от с.Дъбово и 36-годишният И.И. от Стара Загора. “Четиримата обвиняеми са ядрото на групата, която е сформирана преди около 3 години”, съобщи на нарочен брифинг в петък директорът на ОДМВР – Стара Загора, комисар Алекси Алексиев.

В хода на полицейската акция са извършени над 18 претърсвания от адреси, офиси и автомобили, ползвани от лица от престъпната група на територията на Стара Загора, Варна София, Габрово и Разград. Иззети са компютърни конфигурации, електронни подписи на фирми, мобилни телефони, счетоводна и данъчна документация, печати на множество фирми и др.

В хода на работата е установена схемата, по която е действала групата. Двама били натоварени да намират хора в тежко социално положение и с нисък интелектуален статус, и най-важното – да са адресно регистрирани. Срещу определено месечно заплащане (100-300 лв.) те регистрирали фирми на тяхно име и задължително се снабдявали с електронен подпис. Подписът веднага бил предоставян на организатора на групата, който оперирал с новосъздадените фирми. Така са били създадени десетки фирми. Известен период от време са били пускани нулеви справки-декларации в НАП, а впоследствие фирмите се включвали в различни схеми на фиктивни търговски операции с парфюмерия, козметика, билки, меса, месни и млечни произведения. В случай, че някоя от фирмите попадне в полезрението на данъчните служители, преди излизането на ревизионния акт, следвало прехвърлянето й пред нотариус.

“Към настоящия момент са установени щети по ревизионни актове за над 1 млн. лв., но тази сума значително ще нарасне във времето. Сделките са в процес на изясняване, предстоят данъчни ревизии и съдебно-счетоводни експертизи по делото”, коментира началникът на Икономическа полиция Стефан Стоев.

Най-вероятно установяването на поредната престъпна схема на Вихър Марков и ортаците му ще коства на полицията и прокуратурата месеци наред работа, както това се случи след предходното му задържане на 17 април 2006 г. Тогава близо 1.5 години бяха необходими на разследващите да докажат схемата за източване на републиканския бюджет чрез съставяне на счетоводни документи с невярно съдържание от името на 53 фирми от цялата страна. Разпитани са били стотици лица, а доказателственият материал сигурно тежи повече, отколкото самия Вихър Марков.

Припомняме, че съдебният процес срещу него започна през м.юли 2008 г. и досега е отлаган повече от 20 пъти за неявяване на свидетели, трима от които вече са покойници. Част от ортаците му отдавна признаха вината си, сключиха споразумение с прокуратурата за условни присъди и вече се явяват като свидетели. Само дето тарторът Марков продължаваше да твърди, че е невинен. И докато съдът търсеше неявилите се свидетели, скрит в прохладната си селска вила, Марков е творял и реализирал ново престъпление.

За разследващите остава надеждата, че този път Вихър Марков ще остане трайно зад решетките, предвид обществената опасност на деянието. И съдебното му минало, тъй като той има зад гърба си и ефективна присъда – 11 месеца лишаване от свобода, наложена му през 2002 г. пак за данъчни измами.

Йовка НИКОЛОВА
- СН. Участниците в петъчния брифинг (от ляво на дясно): наблюдаващият прокурор Митко Игнатов, директорът на ОДМВР Алекси Алексиев и началникът на Икономическа полиция Стефан Стоев.

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн