БЛС предлага промени в рамковия договор с НЗОК

STZAGORA.NET

Д-р Светослав Стоименов

“Новият рамков договор между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да бъде подписан до края на тази година”, съобщи за Старозагорски новини” след завръщането си от 53-тия извънреден събор на БЛС Регионалният председател на съюза в Стара Загора д-р Светослав Стоименов. Делегатите са приели специална декларация във връзка със зачестилите нападки срещу лекарското съсловие, според която е нарушено доверието между лекари и пациенти и се поражда напрежение в съсловието. Лекарите настояват недоказаните обидни квалификации да подлежат на съдебни санкции.

Ако рамковият договор между лекарите и Касата бъде подписан във вида, който се предлага от БЛС, пациентите ще могат да се преглеждат при специалист и без направление, но срещу заплащане, посочено от лекаря. Ако се налагат допълнителни изследвания или лечение, те ще могат да се поемат от НЗОК.

Финансовата рамка определя цената на медицинските прегледи. Първичният се повишава от 15.50 лв. на 17.00, а вторичният – от 8.00 на 9.00 лева. Предвижда се и увеличение на цените на някои клинични пътеки: урологични, кардиологични, гастроентерологични и пневмологични, уточни д-р Стоименов.

Финансовият ресурс отново не е достатъчен, но проектът за нов рамков договор е съобразен с бюджета за 2012 година, отчитат участниците в събора.

Добрина СЛАВОВА
-vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн