Над 800 хил. лв. влизат в Община Стара Загора от паркинг-автоматите, скобите и паяка

STZAGORA.NET

Паякът на Стара Загора в деня, в преди 5 години, когато бе представен пред Общината и "хвана" първата си жертва-нарушител на ул."Х.Д.Асенов". Впоследствие той се издигна до ранга на златна кокошка за общинския бюджет.

“За отминаващата година над 800 000 лева ще постъпят в касата на Община Стара Загора от глобите за неправилно паркиране и от паркинг-автоматите в така наречената “зелена зона” на областния град – каза за медията ни Бончо Балабанов, началник на отдел-звено “Общинска охрана”. – Най-голям е делът на паркинг-автоматите – около 600 хил. лв.”

През 2010 г. от дейността на “Общинска охрана” в бюджета са влезли 775 хиляди лева, от които 100 хиляди са от работата на репатриращия автомобил. Тази година постъпленията от “паяка” до месец октомври са около 60 хиляди лева. Разликата спрямо 2010 г. се дължи на четирите месеца, в които автомобилът не е работил поради прехвърляне на собствеността, което трае три месеца, а един месец – ремонт на машината, която вече е петгодишна.

“Поради политически интриги и игри на съветници от миналия Общински съвет някои хора си задоволиха егото и прехвърлиха определената гласувана сума от 160 000 лева за купуване на нов “паяк” за ремонт на III ОУ “К.Ганчев”. Звеното направи предложение пред новото кметско ръководство за закупуване на нов паяк за 200 000 лв., който да има по-добри показатели. Гражданите основателно се сърдят, че не вдигаме джипове и бусове, паркирали неправомерно, но капацитетът на сегашния репатриращ автомобил е много малък – до два тона кола. Ако “стрелата” се разпъне, може да се вдига до един тон, т.е. малолитражки. За сведение – в столицата “паяците” са 20 на брой, в Пловдив – 11. В Пловдив паркоместата са 11 000, а в Стара Загора – 420, от които се “вадят” тези пари. Наложително е да се разшири сегашната граница на зелената зона, която на запад е ул. “Отец Паисий”, на север – “Августа Траяна”, на изток – бул. “П. Евтимий”, и на юг – бул. “Славянски”. Новото ръководство има такива амбиции, но това не може да стане механично. Трябва да се гледат улица по улица, отсечка по отсечка и пр. В София и Пловдив има по няколко “зелени зони” по различни квартали.”

За съжаление предишните общински ръководства са позволили презастрояване в центъра и няма свободно място за паркинги. Сега се събаря бившата Вечерна гимназия, където е възможно да се разкрият около 80 паркоместа, което доста ще облекчи центъра. По линията на публично-частното партньорство могат да се построят подземни и надземни паркинги.

В Закона за движение по пътищата е записано, че ако има разстояние от 1.50 м между колата, която е паркирана на тротоара, и стената, колата може да бъде паркирана там. Това е анахронизъм. Никъде в Европа няма такъв вариант.

“Просто не можем да насмогнем да вдигаме неправилно паркиралите коли по тротоарите с един стар паяк – жалва се г-н Балабанов. – На освободеното място веднага паркира друга. Отделно остават ругатните, заплахите и пр. Всичко опира до съзнание.”

Оказва се, че приходите в Общината се изкарват от 10 човека. Заплатите им са смешно ниски – 270 лв., плюс някакви надбавки, едва стигат до 400 лв. Т.е. издръжката е всичко около 120 000 лв., в т.ч. заплати, ремонти и поддръжка на паркинг-автоматите. Т.е. звеното си е изкарало парите за нов паяк. Дано се случи през новата година.

Росица РАНЧЕВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн