Министерският съвет – с условия към старозагорските болници

STZAGORA.NET
Към 17-те държавни болници, които могат да получат финансиране за подобряване на диагностиката и лечението на онкологични заболявания, ще се прибавят и двете старозагорски болници – МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” и УМБАЛ (Университетската болница). Те могат да кандидатстват за средства САМО АКО СЕ ОБЕДИНЯТ!

Това бе решено на заседанието на Министерския съвет от 14 декември т.г., когато са одобрени промени в Концепцията за преструктуриране на системата на болничната помощ с цел да се включат нови лечебни заведения, които биха могли да усвояват средства по ОП “Регионално развитие”. Лечебните заведения, които се включат в концепцията за болнично преструктуриране с тези промени, ще могат да кандидатстват по Оперативната програма, след като получат покана от МРРБ.

Потвърждение за задължителното условие, отнасящо се до двете големи здравни заведения в Стара Загора, получихме и от Мария Чепилева от Пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Общата сума за всички болници е 47 милиона лева. Но защо на двете старозагорски болници се поставя задължително условие за обединение и за каква евентуална сума става дума, на този етап от пресцентъра не можаха да ни отговорят. Явно не случайно здравният министър Стефан Константинов в свои изказвания нееднократно е поставял този акцент като почти предизвестен финал на сегашната ситуация= И за да не звучи ултимативно, напоследък добавяше – ако местната общественост реши за обединението.

Всъщност за финансирането на болниците по Оперативната програма с убеденост говореше и предшественикът на министър Константинов – д-р Анна Борисова. Само че сумата беше доста по-голяма от 47 милиона лева.

Добрина СЛАВОВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн