Коледна звезда разцъфна в Регионалния исторически музей

STZAGORA.NET
През уикенда Регионалният исторически музей (РИМ) в Стара Загора се превърна в оживена и многолюдна работилница на Дядо Коледа. Няколко десетки деца и родители участваха в изработването на коледни украшения за елхите си и поздравителни картички.

С помощта на майсторките на приложното изкуство Таня Иванова и Румяна Дечева сръчковците направиха най-различни сърнички и зайчета, шапки, сурвачки, топки, уникални честитки и пр. хрумки, за спомен, за подаръци и за украса.

Не случайно честта да представят коледния обичай се падна на децата и госпожите от Дом “Незабравка”. В началото на годината, показвайки кукерски игри и обичая “Джамал”, те откриха поредицата от ежемесечни уикенди в музея. Сега децата пресъздадоха всички подробности около Бъдни вечер – коледарите пяха песни, наричаха вит-превития кравай, приеха в “четата” още един момък, а накрая поведоха хорото, на което всички присъстващи се заловиха.

През годината се организираха и проведоха 11 уикенда в РИМ. В тях деца от 4- до 13-годишна възраст майсториха антични мозайки, работеха с глина, тъкаха парцалени черги, рисуваха, боядисваха яйца и т.н. Над 2000 деца са посетили ателиетата през 2011 г.

И през новата година музеят ще продължи да поддържа запазената си марка за работа с деца “Уикенд в музея”. Това е добър начин за привличане на вниманието и интереса към културно-историческото богатство на града и региона.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн