Задържаха секретаря на община Гълъбово в акция “Превозвачите”

STZAGORA.NET
Двама мъже и две жени са задържани в хода на специализирана операция “Превозвачите”, реализирана от териториално звено на ГДБОП в Стара Загора и служители от Икономическа полиция на ОДМВР, под наблюдението на Окръжна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сред задържаните е секретарят на община Гълъбово Пенчо Стоянов в качеството на управител на превозваческото обединение ДЗЗД “Марица Транс 2006″. Заедно с него в ареста е и 50-годишният бизнесмен Милан Миланов, управител на “Превози Фаворит 2006″, както и счетоводителките на дружествата – М.Г. на 54 години и Н.Г. на 47 години.

Задържането на четиримата е във връзка с разследване по чл. 214 от НК – за изнудване, и по чл. 253 – пране на пари.

Обявен за общодържавно издирване след операция “Превозвачите” беше управителят на друго подобно дружество – “Обединение Автотранс”, Илия Илиев (който до 2007 г. е бил член на борда на директорите на ТЕЦ “Марица Изток 2″). Според МВР, към датата на полицейската операция той се е укрил, но вчера стана известно, че Илиев е на лечение в софийската болница “Света Анна” и вече е на разположение на разследващите органи.

Управляваните от Стоянов, Миланов и Илиев дружества са извършвали превоз на работници от “Мини Марица-изток”.

По данни на МВР организацията на престъпната схема е действала по следния механизъм: трите дружества са “обединили” повече от 30 малки фирми-превозвачи и е формирано окрупнено юридическо лице, от името на което през 2007 г. е сключен договор с “Мини Марица-изток” за превоз на работници на значително завишена цена на километър. Разликата между по-високата и реалната стойност малките превозвачи връщали на дружествата, за да продължат да изпълняват курсове. Установено е, че реалната и фактурираната стойност на километър се разминавали с не по-малко от лев.

В хода на работата е изяснено, че по-дребните контрагенти в някои случаи са извършвали по-евтините превози принудително, притеснени, че ако си потърсят правата, ще загубят работата. Предстои да бъдат изчислени загубите за мините, но отсега е ясно, че те ще са в големи размери, предвид всекидневния режим на работа и превоз.

Над година е продължила предварителната работа по случая от териториалното звено на ГДБОП и служители на Икономическа полиция, като разследването започнало след получени множество жалби и сигнали.

Пенчо Стоянов и Милан Миланов и двете счетоводителки са задържани за 72 часа и имат повдигнати обвинения.

Припомняме, че секретарят на община Гълъбово Стоянов има повдигнато и друго обвинение и във връзка с разследването срещу гълъбовския кмет Николай Тонев, чиято развръзка предстои до седмици.

Материала подготви:
Йовка ВЕЛИКОВА
-vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн