“Подкрепа” е готова за ефективна стачка

STZAGORA.NET

Михаил Михайлов

“Не сме съгласни да се пипа стажът на работниците и служителите от трета категория труд. Имаме разчети, които показват, че покачването на стажа с по 4 месеца на година за тази категория ще спести 4-5 млн. лева в бюджета на НОИ и няма да има желания ефект”, коментира Михаил Михайлов, председател на СРС “Подкрепа” в Стара Загора. Той припомни, че синдикатите имат конкретни предложения за увеличаване на приходите, за повишаване на събираемостта на осигуровките, за криминализиране на неплащането им.

Като изненада оцени Михаил Михайлов внесеното вчера предложение на парламентарната група на ГЕРБ за увеличение на пенсионната възраст за всички класове с по 4 месеца всяка година до достигане на 65 г. за мъжете и 63 г. за жените, след като предния ден ставаше въпрос само за трета категория. След срещата с лидерите на синдикатите с ръководството на ГЕРБ вицепремиерът Симеон Дянков беше категоричен, че това е крайното решение.

“Изслушахме синдикатите, те не са съгласни с това, но ние не го правим за тях, правим го, защото смятаме, че това е полезната реформа”, каза той. По думите му това е първата истинска социална реформа в България от поне 15 години насам, която ще съкрати рязко дефицита в НОИ и ще даде възможност за активна пенсионна политика извън компенсирането за инфлация.

КТ “Подкрепа”, както и колегите от КНСБ, продължава допитването за нагласите на синдикалните членове за вида на следващите протести, каза още Михаил Михайлов. “Повечето от хората заявяват, че са готови на ефективни действия, става въпрос за предупредителна едночасова ефективна стачка. Ако не се стигне до решение, което удовлетворява нашите искания, ние имаме възможност да реагираме бързо, с конферентна връзка и онлайн решение”, посочи той.

Таня ИВАНОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн