Рекорден добив на въглища – 30 млн тона, отчетоха в „Мини Марица-изток” ЕАД за цялата си 60-годишна история

STZAGORA.NET

Добив от 30 милиона тона въглища постигна „Мини Марица-изток” ЕАД месец преди края на 2011-та година, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Този рекорд е върхов за 60-годишната история на дружеството. Предишното най-голямо постижение бе 2010-та, когато за 12 месеца в трите рудника бяха добити 26 милиона тона въглища.

30-милионният тон от „черното злато“ на България е добит на територията на рудник „Трояново-1” и ще потегли към най-голямата топлоелектрическа централа в комплекса – ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД.

С рекордния добив от 30 милиона тона въглища, датата 30 ноември 2011 година остава сред паметните в историята на най-голямото минно дружество на България.

В началото на 2011 г. в бизнес програмата на „Мини Марица-изток” ЕАД беше заложен добив на 27 милиона тона въглища. Находчивата и гъвкава политика на управление на мениджърския екип в „Мини Марица-изток” ЕАД, както и увеличените заявки на консуматорите, мотивираха персонала за поемане на по-големи отговорности и постигане на целите на дружеството за осигуряване на енергийната стабилност на страната. Реализирането на добитите количества суровина за производство на електроенергия ще осигури финансови приходи, необходими за изпълнението на предвидената амбициозна инвестиционна програма за следващата година в размер на 110 млн. лева. За 2012-а по заявки на консуматорите е предвиден добив от над 32 млн. тона въглища.

Източномаришките лигнитни въглища са най-значимият собствен енергиен ресурс в Република България. Трите рудника с продуктивна площ около 240 квадратни километра захранват три топлоелектрически централи за производство на електроенергия: ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” АД, ТЕЦ „AES Гълъбово” и единственото в България предприятие за производство на едрокъсово гориво (брикети) – „БРИКЕЛ” ЕАД – Гълъбово. От добиваните въглища се произвеждат над 32% от електроенергията в страната.
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн