Министър Найденов: Трябва да има справедливо разпределение на средствата между секторите в земеделието

STZAGORA.NET

Мотото на правителството е “Справедливо разпределение на средствата в бюджет 2012 между секторите в земеделието”. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на пресконференция по повод протестите на зърнопроизводителите в страната.

“В условия на икономическа криза се налага да променим финансовата рамка, която сме обсъждали от началото на годината със зърнопроизводителите, но в същото време да гарантираме справедливото разпределение на средствата между секторите”, коментира министърът. В момента ситуацията в страната е различна от тази преди месеци, когато обсъждахме финансовата рамка за земеделие.

„Ще направим всичко, което можем, но дайте да не взимаме от по-слабите”, призова зърнопроизводителите министър Найденов и посочи, че те винаги са получавали най-много средства от всички сектори в българското земеделие. Само един бенефициент получава 30 млн. лв., което е повече от средствата за подпомагане на сектор плодове и зеленчуци, припомни министърът.

Министър Найденов обясни, че средствата за земеделие за тази година са били 1,066 млрд. лв., при 1,258 млрд. лв. за 2012 г., което е с 200 млн. повече в условия на икономическа криза. Той подчерта, че средствата за преки плащания на площ за 2007 г. са били 433 784 367 лв., за 2010 г. – 861 млн. лв, а за 2011 г. са 882 388 453 лева. Това показва, че има отново ръст в директните плащания.

За първи път подпомагане ще получат и земеделските производители от сектор плодове и зеленчуци в размер на 25 млн. лева. Българските животновъди ще бъдат подпомогнати със 191 млн. лева за 2012 г., при положение, че през 2007-2008 г., те не получаваха нищо, припомни министърът. Той допълни, че за първи път животновъдите са получили средства през месец декември 2009 г. в размер на 79 млн. лв.

По линия на Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2008 г. са усвоени едва 1 милион лева, съобщи министърът и допълни, че усвоените средства по Програмата за периода 2009-2011 г. са 1,493 млрд. лева. Точно от тези средства са закупени новите трактори, с които зърнопроизводителите протестират днес, каза министър Найденов.

За ефикасността на всички тези цифри говори сам по себе си фактът, че с 24% е нараснала обработваемата земя в страната. България усвоява 99% от средствата по линия на директните плащания.

Министър Найденов подчерта, че при блокиране на границата България може да търпи санкции и загуби, като даде пример със стачката на гръцките фермери. „Българският земеделец е разумен човек и призовавам да не пристъпват към подобни действия с оглед на това, че България ще понесе щети, а те ще трябва да се платят от всички българи. Благодарим, че с днешните действия не са предизвикали транспортен хаос”, допълни той. Министърът отново призова зърнопроизводителите към диалог, а политиците да не заиграват с хляба. По думите на министър Найденов протестът им е за запазване на извоюваните привилегии през годините, а не за оцеляване.
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн