Напрежението в БДЖ расте. Синдикатите – готови за преговори

Димитър Динев

STZAGORA.NET
На петия ден от началото на ефективната стачка на работещите в системата на БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” няма индикации за диалог, каза Димитър Динев, председател на стачния комитет на Синдиката на железничарите в България. По думите му синдикатите са готови да започнат преговори по всяко време на денонощието, стига другата страна да пожелае това.

“Няколко души заявиха, че са готови да обявят гладна стачка. Успяхме засега да ги разубедим, защото не трябва да се залага здравето на хората, но не знам докога. Напрежението нараства, действията се радикализират и има опасност да излязат извън контрол”, коментира Динев.

Към стачните действия се присъединяват и работещи в малките гари в региона. В понеделник на жп гара Стара Загора до 16 часа остана единствено международният влак “Босфор”, с който пътуваха двайсетина пътници. В 16.20 часа тръгна и влакът за Пловдив.

От КТ “Подкрепа” призоваха КНСБ стачните действия да се разширят и протестът да продължава по 12 часа на ден, но още няма решение.

По данни на Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ “Подкрепа” вчера са били спрени повече от 80 на сто от пътническите влакове в страната. Синдикалистите предупреждават, че от пет дни не са проверявани съоръжения, от които зависи сигурността на жп транспорта и отговорността за влаковете, които се движат след 16 часа и до 8 часа сутринта, остава на ръководството на БДЖ.

Таня ИВАНОВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн