Започва безсрочна стачка в БДЖ

STZAGORA.NET

Безрочната стачка на синдикатите в БДЖ започва в четвъртък и в интервала от 8 до 16 часа всеки ден няма да се движат пътнически и товарни влакове, потвърди Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на Синдиката на железничарите в България към КНСБ и председател на стачния комитет в региона. Служителите ще бъдат на работните си места, но няма да изпълняват задълженията си. В стачката ще се включат и членовете на КТ “Подкрепа” в системата на БДЖ, каза председателят на Синдикалния регионален съвет Михаил Михайлов. Представители на синдикатите в други браншове също ще подкрепят протестните действия.

“Няма резултат от срещата в сряда с участието на премиера Бойко Борисов, така че нямаме основание да се отказваме от решението си. Подписаният през март меморандум не се изпълнява и затова се стигна дотук. Поддържаме исканията си за подписване на нов колективен трудов договор, дори и със старите параметри, не сме съгласни с начина, по който ръководството на холдинга иска да проведе реформите, но не сме против реформи изобщо и не смятаме, че трябва да се стига до драстично спиране на влаковете и съкращаване на хора. Преговорите по колективния трудов договор са прекратени, но те могат да се водят и по време на стачка. Защо чак вчера се стигна до срещата с премиера?”, коментира Димитър Динев.

Вчера двата синдиката разпространиха официално становище по повод твърденията, че стачката е незаконна. Според него тя е законна, защото представлява процедура, започнала през месец март тази година и се явява естествено продължение на едночасовата предупредителна стачка за предявени вече и неизпълнени искания по чл.3 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС).

“Ефективните стачни действия ще се проведат поради грубо нарушение на подписани договорености в стачните споразумения на “Холдинг БДЖ” ЕАД, “БДЖ-Товарни превози” ЕООД, “БДЖ-Пътнически превози” и ДП “НКЖИ” и представляват естествено продължение на започнала вече процедура, за която са налице постановени арбитражни решения по чл.14 от ЗУКТС. В тях е разписано времето за ефективна стачка от 8 до 16 часа ежедневно до постигане на споразумение. Съгласно закона това е продължение на същата стачка, започнала през март 2011 г., видно и от самите споразумения между страните. В този смисъл не е нужна нова процедура по чл.14 от ЗУКТС. Според арбитражното решение е осигурено минималното транспортно обслужване и е спазен законът, а действията за събиране на предварителни поименни списъци за участие в ефективната стачка от страна на ръководството на БДЖ ЕАД са незаконни и противоречат на чл.50 от Конституцията и чл.18 от ЗУКТС”, се казва в становището.

Според Димитър Динев и в ЖП възел Стара Загора са предупреждавани служители, но всеки знае, че за времето на стачката няма да получава възнаграждение и е свободен да реши дали да защити правата си, или да наблюдава мълчаливо. Тук от съкращенията ще бъдат засегнати 184 човека, предвидено е и спирането на 12 влака.

След срещата в Министерския съвет министър Ивайло Московски също призна, че няма сближаване на позициите и стачка очевидно ще има. Вчера той беше изслушан от депутатите, пред които заяви, че за две години задълженията на дружеството са намалели с повече от 50 милиона лева. Настоящото управление заварило редица неизгодни договори, които допълнително влошили финансовото състояние на дружеството и с над 817 млн. лева задължения.

“За 2009 година загубите са 65 млн. лева, за 2010 – 50 млн. лева, през 2011 ще бъдат около 28-30 млн. лева. Целта ни е през 2012 година да бъде минимализирана или ако е възможно, да бъде сведена на нула”, посочи министър Московски.

Според него 645 души от железниците вече са приели идеята за доброволно напускане срещу 6 работни заплати. Министърът добави, че няма да има механично съкращаване на персонал, а само оптимизация там, където има дублиране на дейности, включително 25 на сто от администрацията, а ефектът ще бъде в размер на около 23 млн. лева годишно.

От 11 часа в четвъртък е насрочена нова среща с премиера Бойко Борисов, работодателите и синдикатите, на която ще бъде обсъждана пенсионната реформа.

Таня ИВАНОВА
-vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн