Дете чупи мистериозно крак в забавачница

Рентгеновата снимка на 6-годишната Ралица.

STZAGORA.NET
6-годишно момиченце е със счупени кости на подбедрицата и глезена след инцидент, станал на 7 ноември в детска градина “Слънчице” в Казанлък. Според Красимир Драганов – баща на 6-годишната Ралица, около 10 часа на същия ден е получил позвъняване от медицинското лице в забавачницата, от което станало ясно, че “детето плаче и не дава да й се пипа крачето”. Бащата отива в детската градина, където не получава смислено обяснениe за случилото се и води детето на травматолог.

По пътя към здравното заведение детето пищи от болка в колата. Там след преглед от травматолог и назначена рентгенова снимка е поставена диагнозата: счупване на костите на подбедрицата и на глезена. Вследствие на това 6-годишното дете е с гипсиран ляв крак от глезена до таза. В това положение ще остане 30 дни – време, в което ще се лекува в къщи под грижата на родителите си. За да е близо до него, Красимир се принуждава да напусне работа. По думите му от няколко дни Ралица е в посттравматичен шок.

Обясненията на детето, дадени пред родителите му, са, че когато отишло до гардеробчето си, за да си взема фиба, една от преподавателките в групата – Губеркова, ги повикала за занимания. Тогава учителката, по думите на 6-годишната Ралица, я хванала и вдигнала високо, а после я пуснала на земята. Момиченцето успяло да се задържи на краката си, но малко след това почувствало силна болка и започнало да плаче. Тогава медицинската сестра на детската градина се принудила да потърси родителите.

Две седмици време отнело на Мария и Красимир ходенето по различни лекари и институции в търсене на справедливост по случая. Майката е подала и сигнал в казанлъшкия офис на Агенцията за закрила на детето с настояване случаят да се разследва и да се потърси отговорност от учителката и директорката на детската градина за причинените психически и физически увреждания на детето.

Междувременно директорката на градина “Слънчице” Сабрие Петрова е поискала писмени обяснения по случая от колежката си Губеркова. Самата учителка в обясненията си отрича да е хвърляла детето и твърди, че то се е спънало. Назначена е била и вътрешна комисия в забавачницата, но на етапа няма категорично становище. Директорката Петрова признава, че не може да вземе решение по случая, тъй като не е била свидетел на случилото се. Самата учителка Губеркова е в детската градина повече от 5 години. Семейна е, няма репутация на лош учител, твърди още директорката Петрова.

От отдел “Закрила на детето” в Казанлък са направили проверка по случая, посетили са и дома на пострадалото момиченце. По думите на представител на отдела не ставало дума за насилие, а за инцидент. В никакъв случай учителката Губеркова не е вдигала детето по описания в сигнала от майката начин, твърди служителката. Тя самата е разговаряла с детето в присъствието на неговия баща, помолила го е няколко пъти да покаже с плюшена играчка – заек, и всеки път детето давало различни обяснения за начина, по който е вдигано от учителката. “Ние не сме разследващ орган, ние просто извършваме проверка по случая и ще излезем с писмен доклад, с който ще уведомим родителите”, твърдят още от отдел “Закрила на детето”.

“Не съм доволна от работата на директорката на градината по този случай”, заяви кметицата на Казанлък Галина Стоянова, помолена за коментар по казуса. Тя подчерта, че основната грижа на директорките на градини е преди всичко опазване на живота и здравето на децата. Стоянова съобщи, че е назначена комисия от представители на отделите “Образование” и “Закрила на детето”, както и от юристи, която до края на тази седмица трябва да има становище по случая.

Според кметицата, която допреди 8 години бе също директор на детска градина и добре познава спецификата на работа там, “в стремежа си да се състезават помежду си някои директори забравят, че детските градини не са образователни институции”.

Оттук нататък семейство Мария и Красимир Драганови имат два изхода: или да изчакат становищата на компетентните органи и ако не са доволни, да започнат дълга съдебна сага, в името на детето си, или да се затворят в сполетялата ги беда и да обгрижват месеци наред пострадалото си дете.

Деляна БОБЕВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн