Откриха нарушения в детското хранене

STZAGORA.NET
27 предписания за привеждане на организираното хранене в детските градини в съответствие с нормативните изисквания са издадени от Регионалната здравна инспекция – Стара Загора. По информация на д-р Ваня Карабойдева – директор на Дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето”, в областта са проверени 72 целодневни детски градини и 4 седмични, 28 обединени детски заведения и 2 дома за деца, лишени от родителски грижи. Констатациите, във връзка със спазване на изискванията за здравословно хранене на деца от 3- до 7-годишна възраст, са посочени в 14 пункта.
Най-честите нарушения са:
- в 62% от детските градини предлаганите конфитюри и мармалади не отговарят на задължителните изисквания за добавена захар и препоръчително плодово съдържание;
- в 43% от проверените обекти предлагането на пълнозърнести продукти е в по-малки количества или липсва;
- в 21% се използват ястия, чиято технология на приготвяне е пържене;
- в 8% мляното месо не отговаря на необходимия състав, съгласно приетата Наредба.
Проверките са извършени в периода 15 септември – 15 октомври 2011 година. Финансови санкции не са налагани. Предстоят проверки за изпълнение на предписанията, уточниха от Инспекцията.

Добрина СЛАВОВА
-

бутони към социални мрежи

1 коментар on “Откриха нарушения в детското хранене”

  • Антония wrote on 23 декември, 2011, 13:35

    На мнение съм, че детското хранене е много важно и поради това трябва да му се обърне специално внимание. Мисля, че за да се избере подходящ режим на хранене, е добре да се изчисли първо какви съставки съдържат съответните продукти. Това може да се направи по различни начини, като един от тях е използването на специален електронен калкулатор. Такъв може да се намери на страницата http://calculator.danonino.bg/


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн