“Алкохолен рецидив” е най-честата диагноза в Старозагорския изтрезвител

STZAGORA.NET
406 души са били настанени в Старозагорския изтрезвител от началото на годината, съобщи за в.”Старозагорски новини” главният инспектор в ОД МВР Радостин Кадиев. Според него и тази година се наблюдава явлението “алкохолен рецидив”, което означава, че близо 50 на сто от регистрираните пациенти са посетили заведението за отрезвяване повече от един път. Рекорд по посещения е отбелязал любител на чашката, прекарал там общо 50 нощи в последните години.

През миналата 2010-та, когато броят на постъпилите е бил общо 579 души, близо половината от тях (224) са били в Изтрезвителя повече от един път. Основно това са хора, които са намерени пияни по улиците, предимно скитници.

“Колегите имат задължението да разговарят с прибраните в Отрезвителното отделение, за да установят причините и условията за извършените под въздействие на алкохола злоупотреби”, обясни главен инспектор Кадиев. Интересното обаче е, че посетителите често дават напълно нелепи обяснения. Като такова можем да oпределим отговора на редовен пациент, който обяснява честите си запои със следните думи: “Пия заради постоянните изневери на жена си…”

В Старозагорския изтрезвител работи екип от петима души, сред които и хуманен фелдшер. В него “клиентите” задължително биват подлагани на медицински преглед. Заведението разполага с прилични санитарни възли и отделни помещения за мъже и жени, които ежедневно се дезинфекцират с препарати.

Любопитна случка ни разказа и медицинският фелдшер Светлан Динев: “Сред попадащите при нас има както млади, така и стари. Посетителите са с различен социален статус. Постъпват и хора с високо образование и положение, като причините често са нелепи. Такъв например е случаят с гражданин, който след почерпка с приятели в домашна обстановка решава да излезе, за да си купи цигари. И тук идва колкото нелепото, толкова и страшното – въпреки че магазинът се намира на 100 метра от жилището му, той използва… автомобила си!? Прави нарушение в нетрезво състояние и за 100 метра си навлича куп неприятни последствия!”

Иначе таксата, която се събира за привеждане на хората в трезво състояние, е 20 лева на нощ, а събраните средства отиват в общинския бюджет. Тарифите не са променени от 7-8 години. Те се определят с решение на ОбС-Стара Загора. За сравнение – “луксът” да преспиш в столичния изтрезвител струва 35 лева.

Росица РАДНЕВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн