Кметът Живко Тодоров даде старт на изграждането на иновативен екосклад в пивоварна “Загорка”

STZAGORA.NET

Постройката е първата по рода си в цял свят сред компаниите на Хайнекен, както и сред първите в страната ни

Първата копка - с участиетона кмета на Стара Загора Живко Тодоров (в средата), изпълнителния директор на "Загорка" Рууд ван ден Ейнден (вдясно) и ръководителя на проекта от страна на пивоварната Невен Маджаров.

С официална церемония днес започна изграждането на нов склад за готова продукция в пивоварна “Загорка” АД, съобщиха от пресслужбата на дружеството. Кметът на община Стара Загора г-н Живко Тодоров, заедно с ръководството на компанията в лицето на изпълнителния директор г-н Рууд ван ден Ейнден и г-н Невен Маджаров, мениджър управление на доставките, дадоха началото на строителните дейности по склада. Сред гостите на събитието бяха председателят на общинската комисия г-н Емил Христов и проектантът на сградата г-н Андреа Момерин.

В началото на 2011 „Загорка” АД стартира дългосрочен проект за оптимизиране на складовите пространства и логистичните процеси на територията на пивоварната, който се осъществява на два етапа. В рамките на проекта се предвижда да бъде разширена складовата база за съхранение на готова продукция и амбалаж. Напълно в духа на амбицията на компанията да бъде зелен пивовар, бъдещата сграда ще бъде сертифицирана по BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – световно признат метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип. Това ще бъде първата сграда, проектирана и изградена по метода BREEAM, сред всички пивоварни компании на Хайнекен по света, както и сред първите подобни сгради в България. Консултант по проекта е г-н Андреа Момерин, който е сред четиримата сертифицирани оценители по BREEAM в България и партньор на BREEAM International.

Някои от иновативните зелени характеристики на новото съоръжение ще бъдат:

- Поддържане на изискуемата температура в складовата част без охладителна и отоплителна система, посредством по-добра изолация, бързи врати, естествена вентилация и принудителна циркулация на въздуха

- Максимално използване на естествената дневна разсеяна светлина с цел намаляване консумацията на електричество за осветление чрез използването на LED технология и иновативната система “Solar Tube”

- Система за събиране и използване на дъждовната вода с цел намаляване използването на питейна вода

Предвижда се в склада за готова продукция също така да бъде изградена BMS (Building Management System) – компютърно базирана система, която контролира и управлява всички процеси – осветление, вентилация, противопожарна система, с оглед поддържане на работните условия при минимална енергийна консумация.

Площта на новия склад за готова продукция е близо 3000 кв.м, като стойността на инвестицията възлиза на над 2 милиона лева. Очаква се изграждането на новия склад и въвеждането му в експлоатация да се случи през април 2012.

Строителните дейности по закрития склад са вторият етап от проекта за оптимизиране на складовата база и логистичните процеси в пивоварната. В момента се приключва изграждането на започнатата през август открита складова площадка и предстои нейното пускане в експлоатация.

Новите съоръжения в старозагорската пивоварна са част от плановете на компанията за реализиране на платформата за устойчиво развитие „Създаваме по-добро бъдеще” и ще бъдат напълно съобразени с актуалните зелени технологии и изисквания. Всички тези инициативи затвърждават позицията на „Загорка” АД като най-модернизираната и иновативна пивоварна в страната ни.
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн