Регионалният исторически музей кани на презентация за мозайката с Дионис

STZAGORA.NET

Уникалната не само за България мозайка от III век с изображение на две танцуващи менади и сатир, придружителят на бог Дионис, бе открита тази есен при разкопки в Стара Загора от археолозите от Регионалния исторически музей Мария Камишева и Димитър Янков.

Новата изключително ценна находка ще бъде представена в четвъртък от Никола Стоянов – скулпторът и реставратор от “АРС-ДН” ЕООД – Пловдив, който извърши аварийните консервационно-реставрационни работи – една сложна и безкрайно отговорна задача, включваща отлепяне, пренасяне и консервиране на мозаечното пано.

Лекцията му в РИМ ще бъде на тема “Мозаечното изкуство през Римската епоха. Мозайката “Дионисово шествие” – безспорен шедьовър”.

Никола Стоянов е завършил Великотърновския университет “Св.Св.Кирил и Методий”, специалност скулптура. Работи като художник-реставратор в Националния институт по паметниците на културата, в “АРС-ДН” ЕООД. Носител е на наградата “Стара Загора 2009″ за изготвяне и реализиране на проект за реставрация, консервация и адаптиране на античната улица и лапидарните паметници на първо експозиционно ниво в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей.

Всеки последен четвъртък от месеца от 17,30 часа в лекционната зала на музея ще бъде поднасяна пред старозагорци и гостите на града информация за интересни научни открития и нови археологически проучвания и находки. Предстоят интересни дискусии по теми, предмет на проучване както от музейни специалисти, така и от краеведи и любители на историята.
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн