Расте броят на болните от диабет деца

STZAGORA.NET
Повече от 40 деца са болни от диабет в община Стара Загора, а само новорегистрираните през тази година са 5. Тревожна е тенденцията за намаляване на възрастовата граница. Това са констатациите на д-р Рени Колева, детски ендокринолог. Тя бе координатор на проведената на 20 ноември т.г. среща в Стара Загора, организирана от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДМХД) с председател Елисавета Котова.

Над 50 деца и родители се запознаха с последните инициативи на Асоциацията. На 30 ноември в Народното събрание ще бъде внесена декларация, с която да се поиска от депутатите промяна на нормативни актове, които се отнасят до лечебния процес, контрола и самоконтрола на диабетноболните. Оказва се, че в България се отпускат най-малко тест-ленти за деца, докато в останалите държави от Европейския съюз те са според индивидуалната необходимост, посочи г-жа Котова. Затова ще се иска техният брой, отпускан от Здравната каса, да бъде увеличен. Инсулинът да се получава не на точно определени дати, а когато на пациента свърши количеството, да се облекчат и процедурите по ТЕЛК и др., предлагат от Асоциацията. Документът още в началото на ноември е на вниманието на зам.-министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев, подчерта Е. Котова.

Добрина СЛАВОВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн