Арабски принц – доктор хонорис кауза на ТрУ, но без покритие

STZAGORA.NET

Принц Ал-Уалид бин Талал бин Абдул Азиз Ал-Сауд. Снимка Orientbg.info

Общо 20 доктори хонорис кауза има Тракийският университет в Стара Загора. От тях четирима са българи, а останалите 16 – чужденци. За пръв път почетното звание е присъдено през 1997 г. на немския учен проф.Хилмар Цайгерт. До 2008 г. включително притежатели на титлата са единствено и само учени – български и чуждестранни, но от 2009 г. сред отличените има една доста екзотична личност…

Причината медията ни да провери почетните доктори в старозагорската алма матер е скандалът, който избухна преди няколко дни, след като футболната легенда Христо Стоичков стана доктор хонорис кауза на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, а социологът доц.Цветозар Томов хвърли оставка и определи случилото се като “обида за академизма”. Скандалът обаче изкара зад завесите неназовани досега проблеми, свързани с българските университети и самочувствието на българските учени.

Екзотиката в Тракийския университет е свързана с присъждането на званието “Доктор хонорис кауза” на Негово Кралско Величество Принц Ал-Уалид Бин Талал Бин Абдул Азис Ал-Сауд от Кралство Суадитска Арабия. Въпросният принц получи титлата на подобаваща церемония на 1 юли 2009 г. срещу обещанието да подпомогне финансово доизграждането на студентското общежитие и църквата “Св.Патриарх Евтимий” в старозагорския студентски квартал, за което съобщихме тогава.

Към днешна дата принцът не е превел и стотинка, с мотива, че при тях тези неща се случват бавно.

Но пък любопитната подробност е информацията от сайта на Тракийския университет, че присъждането на почетното звание “Доктор хонорис кауза” на принц Ал-Уалид Бин Талал Бин Абдул Азис Ал-Сауд от Кралство Саудитска Арабия е за: “СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ОТ УЧЕБНИТЕ БАЗИ В ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, КОЯТО ЩЕ НОСИ ИМЕТО НА НЕГОВО КРАЛСКО ВЕЛИЧЕСТВО”. Там е записано още, че принцът е член на Саудитското Кралско семейство, внук на основателя на Саудитска Арабия и потомък на първия министър-председател на Ливан и водач на Ливанската независимост, а понастоящем е частен предприемач и един от най-крупните международни инвеститори. Освен всичко, притежава 43 почетни международни медала в различни области и е почетен гражданин на много градове от различни държави. Принцът е петият по богатство в света човек с над 2о млрд. долара и най-богатият и влиятелен арабски бизнесмен.

Плюс корона от топ-класации – номер 1 в листата за най-влиятелни араби в света; на 5-о място е в класацията на в.”Таймс” за “25-те формиращи утрешния свят на бизнеса в Средния изток” и др. Но въпросното кралско величие, опиянен от титли и класации, явно е забравил за обещанията си за Стара Загора.

Вчера от Тракийския университет уточниха, че номинациите са на факултетите, а не на академичното ръководство. Но пък то, въпреки дебатите, взема крайното решение.

В случая със Стоичков и арабския принц, май за предпочитане е футболната легенда на България! Въпреки че става дума за два различни университета и два коренно различни субекта, вече е явно, че за оцеляването си българските университети са готови на всичко! А ценностите – научни, морални и т.н., в момента те нямат стойност!

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн