ЖП синдикатите пишат на кметове

STZAGORA.NET
Информация за предстоящото закриване на влакове и съкращаване на персонал от холдинг БДЖ до кметовете на Стара Загора и Казанлък – Живко Тодоров и Галина Стоянова, изпрати вчера Регионалният съвет на КНСБ – Стара Загора. Писмата са адресирани и до председателите на общинските съвети Емил Христов и Николай Златанов и до постоянните комисии по териториално и селищно устройство и транспорт.

12 от предвидените за съкращаване общо в страната 150 влака минават през жп гара Стара Загора и 5 – през жп гара Казанлък, става ясно от информацията. Между тях са влакове по направленията Бургас-София, Русе-Димитровград, Стара Загора-Пловдив, Стара Загора-Горна Оряховица, София-Варна, Карлово-Сливен, Михайлово-Димитровград.

На първия етап от реформата се предвижда съкращаването на 184 работници и служители на БДЖ, работещи в Стара Загора и Казанлък. Със закриването на влаковете трябва да бъдат освободени още 25 души в Казанлък и 60 – в Стара Загора, а това ще повлече още намаляване на персонала, уточни Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на Синдиката на железничарите в България към КНСБ и председател на стачния комитет в региона.

“Част от влаковете са включени в националната транспортна схема, други – в общинската, и за да бъдат закрити, е необходимо съгласието на общинските съвети и администрацията, затова ние сме длъжни да информираме представителите на местната власт. Несъмнено това ще се отрази на пътуващите, които в по-голямата си част са от по-ниските социални слоеве. Отменят се влакове в натоварени часови зони, с които пътуват основно работници и ученици до по-големите центрове, и това ще създаде затруднения”, коментира той.

Предстои среща на Националното сдружение на общините, на която синдикатите ще изложат своята позиция за реформите в БДЖ, затова са решили да уведомят предварително кметовете и общинските съвети за ситуацията.

Ние не сме против реформите, а против начина, по който искат да ги направят, каза още Димитър Динев. На 24 ноември синдикатите започват ефективни стачни действия. Вече са връчени необходимите уведомления до структурите на холдинга.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн