Саудитски принц готви дарение за Тракийския университет

Един от най-богатите саудитски благородници – принц Ал Уалид бин Талал, изпраща през следващата седмица свой представител в Тракийския университет, съобщи за “Старозагорски новини” Радион Попов, бивш зам.-външен министър в предишния кабинет и личен приятел на принца.

Принц Алуалид бин Талал ас Сауд. Снимка Orientbg.info

Пратеникът идва на среща с ректора на висшето училище проф. Иван Станков със специална мисия – да оповести дарителския жест на принца, в отговор на визитата му миналата година през юли в града на липите, когато получи титлата “доктор хонорис кауза”.

Пратеникът на принца ще гостува в Стара Загора само десет дни. Г-н Попов, който има подписан Указ от президента Първанов за посланически пост в Саудитска Арабия, засега стопиран от Външно министерство, се завърна наскоро от частно посещение в Саудитска Арабия. При лична среща с принца е връчил две писма: едно от ректора на Тракийския университет проф. Иван Станков и от кмета на Казанлък Стефан Дамянов.

За “Старозагорски новини” Радион Попов съобщи, че по въпроса за проекта “Севтополис” засега няма движение. Миналата година казанлъшкият кмет също се среща с богатия арабин, с цел търсене на крупни инвеститори за реализацията на мегапроекта в средата на язовир “Копринка”, там където е открит древният тракийски град Севтополис. Принц Ал Уалид връчил писмото от казанлъшкия кмет на своя сътрудничка, със задачата да проучи как стои въпросът, допълни Попов.

Принц Ал Уалид бин Талал бин Абдел Азиз Ал Сауд, както е цялото име на един от най-богатите и влиятелни хора в света, е милиардер и член на саудитското кралско семейство. Богатството му се оценява на 20.3 млрд. долара. Той нашумя с новината, че си е поръчал “Еърбъс-380″ като първи частен клиент, който ще се сдобие с новия самолет на европейската самолетостроителна компания. Каталожната цена на самолета е 320 млн. долара. Той ще бъде доставен на принца през тази година.

Ал Уалид е сред основните инвеститори и на небостъргача в Джеда, известен като “Кралската кула”. Начело е и на “Кингдъм холдинг”, световна финансова империя с интереси в банковото дело, луксозните хотели, медиите и туризма.

Деляна БОБЕВА

-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн