Почетоха традиционно райската ябълка в Хрищени

STZAGORA.NET

Фолклорен празник на райската ябълка зарадва днес жителите и гостите на най-голямото старозагорско село Хрищени. И този път в програмата на празника имаше много красиви моменти.

Точно в 11,00 ч. молебен за здраве и благоденствие отслужи отец Николай. Веднага след него на фона на националния химн на пилоните на кметството бяха издигнати знамената на България, на Европейския съюз и на Хрищени със символа, направил го световноизвестно селище – райската ябълка.

„Над кошницата с райски ябълки се вие лоза, защото това е традиционен плод за селото ни” – обясни Радка Желева, чиято идеи и реализация на проекта на знаме е изпълнена в цялостен вид от старозагорска рекламна къща. След кмета на Хрищени Радка Желева своя поздрав отправи и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. „Да пазите все така духа на селото и още десет пъти по пет да Празнувате празника на Райската ябълка. Радвам се на настроението, което цари в Хрищени и на положителната енергия на този ден” – каза кметът.

Гост на празника бе и председателят на Общински съвет Стаар Загора Емил Христов, кметове на населени места и общински съветници.

И предаването „От извор се песен лее” на Радио Стара Загора с “Празникът днес” отбелязват заедно своите 5 години. На площада пред читалището пяха известни изпълнители на народна музика. Проведоха се и конкурси за най-голям плод на райска ябълка, най-щедра реколта, най-хубава ракия и др. Тази година беше организиран и базар на производители, чийто бизнес е в района с.Хрищени.

Дълго издирван и най-накрая намерен е разсадникът, от който е взето дръвчето – намира се в с.Николаево. Собственикът му всяка година идва за празника с още фиданки за продан. „За да сте здрави и засмени – яжте райски ябълки от Хрищени!” – и тази година веселият девиз събра мало и голямо на мегдана на селото.

Райският плод расте в повече от 140 къщи в с.Хрищени. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те година на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ. В Хрищени живеят около 2000-2200 души в 942 домакинства.

Гръцкото название на плода райска ябълка – „диоспирос” – означава в буквален превод „божествена храна”. Тя е пребогата на витамини и минерали, най-вече С и провитамин А. Плодът е много полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата.

Уляна Кьосева,
Пресцентър Община Стара Загора
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн