Новите старозагорски старейшини се заклеха. Емил Христов (ГЕРБ) оглави Общинския съвет

STZAGORA.NET

На първото заседание на новия Общински съвет на Стара Загора, свикано днес от областния управител Йордан Николов и открито от най-възрастния съветник – Христо Бонев, избраните 51 общински съветници, кметът на Стара Загора и кметовете на 17 села от общината положиха клетва и получиха удостоверенията си от председателя на Общинската избирателна комисия адв.Таньо Брайков. След което с тайно гласуване те избраха за председател на местния парламент Емил Христов от ПП ГЕРБ, общински лидер на партията. За него в урната бяха пуснати 43 гласа, а 8 бюлетини се оказаха празни и бяха обявени за недействителни.

“Ще работим за това, община Стара Загора да бъде за пример през следващите четири години. Надяваме се да няма политически интриги. Да, различни сме, но това не означава, че не можем да вървим заедно по един път. Различията ни не трябва да бъдат повод за драма”, заяви новият председател на съвета.

“Емил Христов е консенсусна личност”, бе първият отзив за него, изказан от трибуната на Общинския съвет от новия кмет Живко Тодоров. Малко преди това той получи от досегашния градоначалник проф.Светлин Танчев символите на властта – кметската огърлица и ключа на Стара Загора. Проф.Танчев му връчи и първия по рода си, събран в цветно илюстровано издание, отчет за работата на общинската администрация през последните 4 години.

Проф.Светлин Танчев предаде на Живко Тодоров символичния ключ на Стара Загора и кметската огърлица.

Новият и старият кмет.

Новият общински съвет си избра и четирима заместник-председатели. Това са Методи Пенчев от коалиция “Съюз Стара Загора”, Тенчо Руканов от ГЕРБ, Георги Гьоков от БСП и Радка Савова от “Атака”. Имаше и пето предложение – за Славин Янакиев от ПП ЛИДЕР, което не събра нужното мнозинство.

Избрана бе и 9-членна временна комисия за актуализиране на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Тя ще направи предложенията си в рамките на един месец.

Обявени бяха и повечето от ръководителите на групи в Общинския съвет. За “Синята коалиция” това е инж.Георги Ранов, за коалиция “Новата Стара Загора” – инж.Недялко Ангелов, за БСП – Илия Златев и за ПП ГЕРБ – Пламен Йорданов. Допълнително ще обявят водачите си групите на ПП ЛИДЕР и коалиция “Съюз Стара Загора”.

Този четвъртък, 10 ноември, на второто си заседание Общинският съвет ще структурира постоянните си комисии и ще избере членовете и председателите им.

-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн