Глобите за непочистените плакати – завещание на новата власт

STZAGORA.NET
След като Oбщина Стара Загора определи две крайни дати за почистването на предизборните плакати – 2 ноември и 6 ноември, днес късно следобeд репортерската ни проверка установи, че шаренията продължава да грози повсеместно областния град – в паркове, автобусни спирки, пилони и билбордове, ел.табла, стени на обществени и частни сгради. Най-много се червенеят плакатите на БСП с кандидата, но има в изобилие и на “Нова сила”, “Синята коалиция”, “Съюз Стара Загора” и др.

Факт за това са снимките ни, направени в централната част, но на нито едно от определените за агитация места не заварихме работна група, ангажирана с почистването.

Според Изборния кодекс партиите, коалициите и инициативните комитети в срок до 3 (три) дни след изборния ден трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали. При неизпълнение на това задължение на тези, които представляват съответната партия, коалиция или инициативен комитет, се налагат глоби от 1000 до 5000 лв.

Де юре и де факто, с изключение на ГЕРБ и БСП, изборният ден за всички формации, участвали във вота, приключи на 23 октомври.

За разлика от Софийска община, която започна да налага санкции преди балотажа на 31 октомври, Община Стара Загора явно е предпочела да изчака приключването и на втория тур. Така се стигна до определяне на крайната дата – 2 ноември, а от Общината се заканиха, че на следващия ден – 3 ноември, общинска комисия ще тръгне на проверки и ще глобява наред. Същия ден от Общината ни информираха, че са направили 150 снимки, удостоверяващи, че болшинството от партиите не са спазили Изборния кодекс, а следобед служители на Екоконтрол писали протоколи на 32-мата водачи ни листи, чиито плакати се мъдрят по стените.

Дали протоколите не са били получени, или адресатите не са били открити, не е ясно, но за втория определен срок – 6 ноември, ситуацията с шаренията остана същата, а в общественото пространство не е известно някой партиен лидер или водач на листа да е глобен. Така че глобите остават като завещание на новата местна власт, тъй като тя вече официално поема управлението на Община Стара Загора.

Жанета КАРАШМАЛЪКОВА
Йовка НИКОЛОВА

-vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн