Ще представят книга за Дилма Русеф в Регионалната библиотека във вторник

STZAGORA.NET
На 25 октомври (вторник) от 18:00 часа в залата на първия етаж на РБ “Захарий Княжески” ще се състои представяне на биографичната книга „Дилма Русеф. Историята на едно българско семейство, белязано от изгнанието, комунизма и президентството на Бразилия”, с автори журналистите Жамил Шаде – кореспондент на в.„Естаду де Сао Паулу”, най-големия вестник в Бразилия и Момчил Инджов – журналист във в. “24 часа”. Двамата журналисти проследяват историята на рода Русеви и преселването в Бразилия на Петър Русев – бащата на Дилма.

През март 2011 г. книгата бе издадена на португалски език в Бразилия.

Дилма Русеф е определяна като една от най-влиятелните жени в света. Избрана е през 2010 г. за президент на 198-милионната Бразилия. Бразилия е втората в света най-бързо развиваща се икономика след Китай. През октомври тя беше на двудневно официално посещение в родината на баща си България.

Специалисти от Регионалния исторически музей в Габрово подготвиха постоянна експозиция “Българските корени на Дилма Русеф”. Тя показва документи и снимки за историята на рода, съхранени в няколко институции и в лични архиви. Един от най-ценните експонати е 3-метровото родословно дърво на рода Русев, проследяващо десет поколения – 598 човека от 1735 г. досега.

На представянето на книгата в Стара Загора ще присъстват Христо Георгиев – издател (Издателска къща „Синева”), Момчил Инджов – един от авторите и Румен Стоянов – преводач, преподавател в Катедрата по испанистика и португалистика в СУ “Св. Климент Охридски”.

Наричат Момчил Инджов “камикадзето на българската журналистика”. Говори испански, руски и английски и на тези езици винаги е готов да вземе интервю по най-горещата тема.

Авторите увлекателно и достоверно разказват за живота на първородните син и дъщеря на Петър Русев, станали жертва на диктатурите в родните си страни. Дилма е лежала в бразилски затвор за партизанска дейност, а Любен дълго време не е могъл да излезе от България заради баща-емигрант и социалдемократическите си възгледи. Българският журналист Момчил Инджов, както отбелязва бразилската преса, е единственият журналист в света, говорил на четири очи и с двамата.

Момчил Инджов се среща с Дилма за първи път още през 2004 година, когато тя му дава първото си интервю за българска медия и загатва намеренията си за участие в президентските избори. По същото време се среща и с Любен, но в София. Момчил Инджов е и първият български журналист, когото Дилма приема на личен разговор в навечерието на президентските избори в Бразилия.

Любопитно е да се знае, че българските корени на Дилма имат разклонения в два известни габровски рода – Корнажеви и Негенцови. От първия са юристът Петър Корнажев и журналистът Цоньо Корнажев, а от втория – знаменития детски писател Ран Босилек и внучката му – юристката Ралица Негенцова. Фамилията Негенцови също има връзка със Стара Загора.
-vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн