Изграждат 50 MW соларен парк край Мъглиж

STZAGORA.NET

Заместник-областният управител на област Стара Загора Димитър Драчев разби бутилката с шампанско на церемонията по полагането на първа копка за изграждането на соларен парк с мощност 50 мегавата край Мъглиж. Фотоволтаичните панели ще са разположени на площ от 1500 дка в землището на Мъглиж и село Дъбово, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

Зад изграждането на един от най-големите соларни паркове в България – „Solarose” стои смесено дружество между хасковската фирма „Монолит” АД и германската „Парабел” АД с дългогодишен опит в изграждането на соларни проекти. Произвежданата електроенергия ще се продава на НЕК, а преносът й ще става по 110-киловолтов далекопровод до подстанция в Дъбово.

По време на церемонията управителят на „Монолит” Иван Стаматов благодари за съдействието на Областна администрация – Стара Загора и за доверието на общинския съвет в Мъглиж за реализацията на проекта, който трябва да бъде завършен до 24 май 2012 година. Като подизпълнители в строителството ще се включат български фирми, с предимство за местните, обясни той. Ще се създадат 150 работни места, а данъците и таксите соларните дружества ще внасят в община Мъглиж, където е адресната им регистрация, добави Стаматов.

Юрген Вил – председател на съвета на директорите на „Парабел” АД заяви, че това е най-важният им проект извън Германия и добави, че електричеството, което ще се произвежда от фотоволтаиците, ще бъде достатъчно да захрани 20 000 домакинства или 80 футболни игрища. Той поднесе извинения на присъстващите заради представянето на Лотар Матеус на треньорското поприще и похвали решението на ръководството на националния ни отбор по футбол той да бъде върнат обратно в Германия.

Официални гости на церемонията бяха ръководителят на отдел „Икономика” в посолството на Германия у нас Волфганг Вендел, управителят на „Парабел”АД за Европа Щефен Брус, председателят на Българо-германската търговско-индустриална камара Митко Василев, председателят на Българската асоциация по фотоволтаична енергия Бисерка Русева, народният представител Иван Колев и др.
-

социални бутони

1 коментар on “Изграждат 50 MW соларен парк край Мъглиж”

  • Дес wrote on 21 октомври, 2011, 9:19

    Браво!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн