Безотговорност обгази Регионалната библиотека

STZAGORA.NET

Сградата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески"

На деня на Свети Иван Рилски (19 октомври т.г.) в Регионална библиотека “Захарий Княжески” беше обявен червен код. От всички врати и прозорци излизаше на талази сиво-черен задушлив газ, от който дишането се затрудняваше, а очите сълзяха. Обявеното общоградско честване на светеца-покровител на българския народ се проведе вместо в концертната зала, на терасата. Няколко от библиотекарките получиха астматични припадъци. Други сложиха предвидливо маски, които се оказаха безполезни. Над 10 пъти през деня пожароизвестителната инсталация се включваше и сигнализираше за създаденото извънредно положение.

“Оказа се, че проблемът идва по въздуховодите от мазето, което е общо за всички настанени в сградата – уточни директорката Снежана Маринова. – Фирмата “Камелия-2001″ е получила разрешение от Общинска администрация да изреже старите тръби на парното и въздуховодите. Задушливите газове, които се отделят при операцията, изпълниха цялата сграда – читални, заемни, фоайета, зали и пр.

Сезирахме Пожарната, Инспекцията по труда и собственика на имота – Общината. Оказа се, че от нас научиха за рязането на метала и ресорният зам.-кмет проф. Димитър Динев, и директорът на Дирекция “Строителство и инвестиции” инж. Митьо Славов, и заместникът му инж. Ангел Стоманярски. На място дойде инж. Станимир Гутев, който отговаря в Общинска администрация за отоплението и вентилацията, и гарантира, че действително има разрешение. И толкоз. Въпреки многократните ни молби, работниците продължиха да режат, а ние – да се тровим. Последната спасителна инстанция се оказа депутатът Живко Тодоров, кандидат за кмет от ГЕРБ, който час след това ми позвъни с добрата новина, че е проверил всичко и повече няма да се реже.”

Специалистите от Инспекцията по труда заявиха, че са налице всички документи за разрешаване на операцията рязане на метали, но не са спазени правилата за безопасен труд. В мазето няма осветление. Оксижените и кислородната бутилка са били в непосредствена близост, което е можело да предизвика взрив.

Истински късмет е, че се е намесил само “малкият дявол”. През мазето минава цялата кабeлизация на сградата със силови кабели за тока по специални шини (които биха могли да бъдат отрязани за скрап), цялата вентилационна и аспирационна система, както и водомерът, до който сега няма достъп, тъй като е засипан с огромна грамада от отделен гипс и стъклена вата. Не е ясно колко метал е разфасован, но парният котел, който е с размери на парен локомотив, е изнесен през тези дни. Пак по това време е изчезнал и целият алуминиев хънтър-дъгласов таван на огромното помещение в приземния етаж, гласен за сладкарница.

Много въпросителни по този инцидент чакат отговор: Как и защо точно “в мътна вода” е наета фирмата и срещу какво заплащане? Кой ще прецени колко скрап е изнесен? Каква сума ще влезе в Общината? Защо не е известена библиотеката, след като тя стопанисва имота? Мисли ли някой за живота и здравето на хората, които работят в големия културен институт, както и за многобройните посетители?

Зам.-кметът проф. Димитър Динев назначи комисия, която ще провери целия казус, документация, поразии и ще излезе с конкретно предложение.

Поради лошия въздух в концертната зала всички заявени мероприятия се отлагат.

Росица РАНЧЕВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн