Мините ще подпишат със “Сименс” договор за 12,5 милиона евро

STZAGORA.NET
На 20 октомври (четвъртък) от 11,00 ч. в присъствието на министъра на икономиката енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков в административната сграда на „Мини Марица-изток” ЕАД – Раднево ще бъде подписан договор за рехабилитация на подстанциите на главния трансформатор и изграждане на нови мобилни подстанции за повишаване на електрозахранването от 6 kV на 20 kV за рудник „Трояново-3” и рудник „Трояново-север” на „Мини Марица-изток” ЕАД с избраната и одобрена от ЕБВР фирма изпълнител – „СИМЕНС” ЕООД България, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Стойността на договора е 12 557 687,54 евро. Сумата е разпределена както следва: 70% финансиране от ЕБВР (равняващи се на 8 790 381,27 евро) и 30% собствени средства на дружеството (равняващи се на 3 767 306,26 евро).

Това е най-големият от трите проекта по споразумението за безвъзмездна помощ, сключено на 25 юни 2009 г. с Международният фонд за подкрепа на извеждането от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй” (KIDSF), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и подкрепя програмата за рехабилитация на енергийната ефективност, на тежкото минно оборудване в „Мини Марица-изток” ЕАД.

Общата стойността на споразумението възлиза на 21,5 милиона евро, от които безвъзмездно „Мини Марица-изток” ще получи 15 милиона – 70%. Останалите 30% от финансовите средства ще бъдат под формата на съфинансиране на проекта. Предвижда се изпълнението на мащабна програма за рехабилитация на енергийното оборудване и повишаване на енергийната ефективност на тежкото минно оборудване, като се акцентира на няколко основни направления: Онлайн контрол на лентовите транспортьори и багерите, Енергиен мениджмънт на оборудването, чрез дистанционно отчитане на показанията и анализ на качеството на електроенергията, както и рехабилитация на подстанции и изграждане на нови силови трансформатори в рудниците „Трояново-север” и „Трояново-3”.

Със своя висок професионализъм, експертни знания и умения служителите на „Мини Марица-изток” ЕАД изготвиха и защитиха един изключително важен проект, с което още веднъж показаха европейското лице на българския въгледобив.

Финализирането на проекта ще осигури финансовата възможност за една дългоочаквана и крайно необходима рехабилитация и модеризация на оборудването в два от рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД.
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн